Problem z pomiarem sił

Tematy związane z LabVIEW pracującym w czasie rzeczywistym.
MateuszK
Posty: 3
Rejestracja: 30 sty 2022 15:37
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW

Problem z pomiarem sił

Post autor: MateuszK » 30 sty 2022 15:48

Cześć,

Posiadam układ do pomiaru sił podczas frezowania, który składa się kolejno z laptopa z oprogramowaniem LabVIEW, następnie podłączonej karty sterującej NI, dalej karta połączona jest ze wzmacniaczem ładunków Kistler 5165A, a ten podpięty do imadła w którym umieszczone są czujniki piezoelektryczne. Przy statycznym obciążeniu imadła (z czujnikami) siła rośnie do odpowiedniej wartości (powstaje pik), a następnie wartość maleje do zera - mimo że powinna się utrzymywać na stałej wartości. Dodam, że program działał poprawnie na starym układzie (wymieniony został wzmacniacz ładunków, ponieważ stary się spalił). Urządzenie było kalibrowane zgodnie zaleceniami Kistler, a więc zakładam, ze problem jest w programie. Czy ktoś mógłby doradzić gdzie jest błąd w programie? Poniżej załączam zdjęcie programu w LabVIEW oraz przebieg siły (na kierunku pionowym).
Załączniki
IMG_5316 (1).jpg
IMG_5315 (1).jpg
IMG_5313.jpg

Awatar użytkownika
aaddaas
Posty: 197
Rejestracja: 26 cze 2013 20:42
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Has thanked: 1 time

Re: Problem z pomiarem sił

Post autor: aaddaas » 30 sty 2022 18:32

Co zawierają inne čase?
Obrazek

MateuszK
Posty: 3
Rejestracja: 30 sty 2022 15:37
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW

Re: Problem z pomiarem sił

Post autor: MateuszK » 30 sty 2022 20:06

W załączniku podrzucam plik do pomiaru - myślę, że będzie łatwiej niż przesyłając screeny z programu :)
Załączniki
Pomiar_frezowanie.vi
(132.8 KiB) Pobrany 71 razy

Awatar użytkownika
aaddaas
Posty: 197
Rejestracja: 26 cze 2013 20:42
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Has thanked: 1 time

Re: Problem z pomiarem sił

Post autor: aaddaas » 30 sty 2022 21:27

A próbowaliście pomiary na dedykowanej aplikacji wzmacniacza?
Czy istnieją szanse, że stary wzmacniacz uszkodził wam piezo?
Karta USB wydaje się mierzyć sygnał dobrze, ale może również ma uszkodzone wejście? Można spróbować podłączyć do innego wejścia i zmienić numer portu w DAQ w kodzie
Obrazek

Awatar użytkownika
smiga
Administrator
Posty: 776
Rejestracja: 04 paź 2009 12:41
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Lokalizacja: Słupsk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 14 times
Kontakt:

Re: Problem z pomiarem sił

Post autor: smiga » 30 sty 2022 22:24

Na pierwszy rzut oka (widząc co piszesz i wklejasz), stawiam na problem hardwareowy, a nie softwareowy (czujnik, przewód łączący czujnik ze wzmacniaczem ... wzmacniacz mówisz, że jest dobry, karta DAQ raczej też).
__ Arkadiusz Śmigielski, tel. 662 01 01 74___
ObrazekObrazekObrazekObrazek

MateuszK
Posty: 3
Rejestracja: 30 sty 2022 15:37
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW

Re: Problem z pomiarem sił

Post autor: MateuszK » 30 sty 2022 23:08

Dzięki za odpowiedź!
@aaddaas - znalazłem informacje na temat oprogramowania DynoWare, jednak okazało się że nie posiadamy pendrive z kluczem HASP - zakładam że nie został zakupiony ze względu na cięcia w kosztach na uczelni. Dlatego na początku chciałem wyjść od tego programu, który dotychczas funkcjonował.
@smiga, @aaddaas - w takim razie w pierwszej kolejności sprawdzę hardware, nie powinno być z tym problemu, ponieważ prawdopodobnie druga karta będzie dostępna na podmianę, a czujniki piezoelektryczne są zamontowane w innym układzie. Wzmacniacz zakładam, że jest ok, ponieważ jest nowy - przewody tak samo.

ODPOWIEDZ