OSCYLOSKOP w labview

Sprawy związane z interfejsem użytkownika - kontrolki, wskaźniki, wyświetlacze, wykresy oraz inne zagadnienia tego typu...
oHmik
Kontakt:

OSCYLOSKOP w labview

Post autor: oHmik »

hej, jestem użytkownikiem labview calkiem niedoswiadczonym i niewiele potrafie zrobic, dlatego moje pytanie pewno wielu rozsmieszy, rozbawi i wogole...
musze wykonac taka oto rzecz, a zupelnie nie wiem jak, wiec blagam wrecz o pomoc...

moim zadaniem jest utworzenie oscyloskopu w labview, ma on dzialac tak ze zczytuje dany przebieg z karty NI USB-629 i wyswietla na waveform graph, co udalo mi sie zrobic, ale problem polega na tym ze musimy miec mozliwosc ingerencji w podstawe czasu i amplitude wykresu, czyli regulowanie skali osi X i osi Y za pomoca KNOBow, problem polega na tym, ze obszukalem sie tego i wogole nie wiem w jaki sposob podlaczyc knoba, tak zebym mogl nim sterowac osia....

Prosze o pomoc
bogdani
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Kontakt:

Re: OSCYLOSKOP w labview

Post autor: bogdani »

Witaj
Najlepiej użyć do tego Property Node jak na rysunku poniżej.
bogdani
Ktoś ci pomógł na forum? Podziękuj dając pochwałę.

Obrazek Obrazek Obrazek
oHmik
Kontakt:

OSCYLOSKOP w labview

ok, a jak pozniej podlaczyc do tego knoba?? to wystarczy normalne polaczenie kabelkiem, czy tam trzeba jakies zalozenia podawac czy cos... jakby ktos mogl podac mi caly schemat takiego oscyloskopu z 2 przyciskami, takiego zebym na wejscie nie bylo nic podane... z gory dzieki, pozdrawiam
oHmik
Kontakt:

robie cos takiego, na razie testowo zamiast odczytu z karty dalem generator sinusa, ale nie wiem jak podlaczyc pod ten waveform range zeby dzialalo, moge prosic o pomoc??
oHmik
Kontakt:

OSCYLOSKOP w labview

PROSZE O POMOC< BO NIE MOGE SOBIE PORADZIC Z POLACZENIEM TEGO... jesli ktos moze to przyslijcie mi jak to ma byc polaczone i ewentualnie jakie maja byc zalozenia, BLAGAM O POMOC
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy

Post autor: jogurt_owocowy »

Proszę.
oscyloskop.vi
(21.01 KiB) Pobrany 758 razy
oHmik
Kontakt:

wielkie dzieki, tylko powiedz mi jak moge przekonwertowac ten plik, bo jamam wersje labview 8.2 i nie chce mi tego pliczku otworzyc...
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy

Post autor: jogurt_owocowy »

Bogdani, ciągle nie dasz się przekonać, że wymóg podawania wersji LV przy każdym poście nie ma sensu?

oHmik... zawsze podawaj wersję LV jakiej problem dotyczy - to oszczędza czas. W 8.5 możesz to zapisać 8.2 ale ja mogę zrobić to dopiero na jutro. Może wcześniej znajdzie się jakaś dobra dusza i zrobi to dla Ciebie.
oHmik
Kontakt:

OSCYLOSKOP w labview

to w takim razie czekam do jutra... z gory dzieki...
Awatar użytkownika
bartus
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

Post autor: bartus »

prosze ;)
Jest pare rzeczy dla których warto zyc - TO,UE i nie zmienia sie nic :)
sandomingo
Kontakt:

Post autor: sandomingo »

Witam. Ja natomiast mam do zrobienia oscyloskop na karcie dzwiekowej. Przerobilem troche podawany tutaj projekt oscyloskopu, mam natomiast problem z wyswietlaniem danych na grafie m.in nie reaguje na ustalony zakres wartosci w osi x. Moze zechcialby ktos zerknac do tego? Bylbym bardzo wdzieczny. Pozdrawiam.
Kenaj

Post autor: Kenaj »

Witam,
CZy mozesz przekonwertowac plik oscyloskop11.vi do LV 8.5
sandomingo
Kontakt:

Post autor: sandomingo »

Juz :)
oscyloskop1185.vi
(29.08 KiB) Pobrany 614 razy