Tablice
- smiga
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Re: Tablice
A niech tam ... znalazłem luźną godzinkę i załączam KOD ;) :
- Załączniki
-
- random5.png (10.23 KiB) Przejrzano 6401 razy
Wilkie dzieki tylko powiedz mi czemu tablice trzeba wyrzucic poza petle ? i czy da sie zrobic tak ze widze jak poszczegolne pola tablicy sa wypelniane, a nie dopiero po skoczonych iteracjach ?
- smiga
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Pewnie że się da - "metronom" pozwala nam zobaczyć jak wypełnia się tablica co 1111ms 

- Załączniki
-
- random5a.png (14.45 KiB) Przejrzano 6398 razy
Tablice
Tylko mnie zastanawia dlaczego ta tablica nie moze znajdowac sie w petli? odnosnie pierwszego przykładu który podałeś. Zdawało mi sie że powinno to działać, a mianowicie element sie losuje i zapisuje do tablicy.Moj bład własnie polegał na tym ze umieszczałem ta tablice w petli ale sugerowałem sie tu porogramowaniem z jezyka c, lecz nadal nie wiem czemu tak nie moze byc ?
- Nowszy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2011
- Kontakt:
Tablice
To ja może wytłumaczę jak to działa:
- w pierwszym przykładzie zamieszczonym przez smiga, wykorzystujesz tzw. Autoindexing (zwroc uwagę jak wygląda tunel, czyli miejsce gdzie przewód wychodzi z pętli) - pętla automatycznie zbiera w każdej iteracji wartość na wyjściu i po zakończeniu zbiera to wszystko jako tablicę. Zrób eksperyment: kliknij prawym przyciskiem na tym tunelu i wyłącz Autoindexing - zauważ że teraz na wyjściu będziesz miał tylko ostatnią wartość, z ostatniej iteracji pętli
- drugi przykład - w każdej iteracji dopisujesz dodatkowy element do istniejącej tablicy i wykorzystujesz rejestr przesuwny do przesyłania tej tablicy do następnej iteracji. Pusta tablica na wejściu służy tylko do tego, żeby w pierwszej iteracji tablica była pusta
- w pierwszym przykładzie zamieszczonym przez smiga, wykorzystujesz tzw. Autoindexing (zwroc uwagę jak wygląda tunel, czyli miejsce gdzie przewód wychodzi z pętli) - pętla automatycznie zbiera w każdej iteracji wartość na wyjściu i po zakończeniu zbiera to wszystko jako tablicę. Zrób eksperyment: kliknij prawym przyciskiem na tym tunelu i wyłącz Autoindexing - zauważ że teraz na wyjściu będziesz miał tylko ostatnią wartość, z ostatniej iteracji pętli
- drugi przykład - w każdej iteracji dopisujesz dodatkowy element do istniejącej tablicy i wykorzystujesz rejestr przesuwny do przesyłania tej tablicy do następnej iteracji. Pusta tablica na wejściu służy tylko do tego, żeby w pierwszej iteracji tablica była pusta
Pozdrawiam, Maciek Antonik
Edu4Industry
Edu4Industry