Wyłuskiwanie wierszy z pliku txt
Witam
Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób po kolei wyłuskać z pliku txt wiersze? Jest na to jakiś sposób?
Aby automatycznie sam sobie sprawdzał ilość wierszy i je po kolei wyłuskiwał.
Pozdrawiam
Dawid
Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób po kolei wyłuskać z pliku txt wiersze? Jest na to jakiś sposób?
Aby automatycznie sam sobie sprawdzał ilość wierszy i je po kolei wyłuskiwał.
Pozdrawiam
Dawid
- skoziate
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
- Kontakt:
Re: Wyłuskiwanie wierszy z pliku txt
Witaj,
Najlepiej wykorzystać funkcję z Multi-line String to Array z palety String OpenG (załącznik). VI Packet Manager do pobrania pod http://jki.net/
Najlepiej wykorzystać funkcję z Multi-line String to Array z palety String OpenG (załącznik). VI Packet Manager do pobrania pod http://jki.net/
- Załączniki
-
- Multiline string.png (21.55 KiB) Przejrzano 10323 razy
Pozdrawiam,
Sebastian
Sebastian
A nie ma możliwości wykonania tego korzystając z bibliotek juz wbudowanych?
- smiga
- Administrator
Bloczek "Read from Text File" kliknij prawym myszy i zaznacz Read Lines
wydaję mi się, że jest:P śmignąłem to tak:
- Załączniki
-
- labek.jpg (40.4 KiB) Przejrzano 10315 razy
Chodzi o to aby program wiersz po wierszu wysyłał na wyświetlacz. Coś mniej więcej jak pokazane jest na obrazku tylko to mi nie chce działać bo na wyjściu nic nie wyświetla
- smiga
- Administrator
Zerknij na to:
Dodam jeszcze kilka detali do Twojego rozwiązania:
1) Wypada elegancko zamykać referencje (otwierać też jest w dobrym tonie
... wiem że LabVIEW jest inteligentnym środowiskiem i zrobi zazwyczaj wszystko za nas, ale warto pamiętać o tej regule)
2) Nie musisz sprawdzać wielkości tablicy i podawać tej wartości jako liczby iteracji pętli, jeżeli masz włączone indeksowanie danych ze wspomnianej tablicy na wejściu do pętli - liczba iteracji automatycznie jest równa wielkości tablicy
3) Chcesz oglądać dane w "Output String", ale wystawiłeś ten wskaźnik poza pętle. Efekt jest taki, że w każdej iteracji pętli "obrabiasz" (niepotrzebnym bloczkiem Pick Line) kolejne linie tekstu, a dopiero po opuszczeniu pętli, czyli przy ostatniej linii wyprowadzasz dane do wskaźnika "Output String" (tylko jedną ostatnią linię)
Dodam jeszcze kilka detali do Twojego rozwiązania:
1) Wypada elegancko zamykać referencje (otwierać też jest w dobrym tonie

2) Nie musisz sprawdzać wielkości tablicy i podawać tej wartości jako liczby iteracji pętli, jeżeli masz włączone indeksowanie danych ze wspomnianej tablicy na wejściu do pętli - liczba iteracji automatycznie jest równa wielkości tablicy
3) Chcesz oglądać dane w "Output String", ale wystawiłeś ten wskaźnik poza pętle. Efekt jest taki, że w każdej iteracji pętli "obrabiasz" (niepotrzebnym bloczkiem Pick Line) kolejne linie tekstu, a dopiero po opuszczeniu pętli, czyli przy ostatniej linii wyprowadzasz dane do wskaźnika "Output String" (tylko jedną ostatnią linię)
- Załączniki
-
- multiline.png (17.43 KiB) Przejrzano 10303 razy
smiga: działa dzięki coś z tego wykombinuje 

- fajfi
- Wersja środowiska: LabVIEW 2010
Cześć,
kiedyś zmagałem się z podobnym problemem i musiałem niesamowicie kombinować.
Dlatego rozwiązanie podane przez "Smigę" bardzo mi się spodobało.
Niestety nie mam pojęcia co to za funkcja (w czerwonym kółku). Przeszukałem całą paletę "File I/O", ale nigdzie nie ma czegoś takiego.
Jedyne co wygląda podobnie to: "Read from Text File", niestety wyrzuca tylko pojedynczy string a nie tablicę.
Chyba, że w LV 8.5 jeszcze nie było tej funkcji?
Fajfi
kiedyś zmagałem się z podobnym problemem i musiałem niesamowicie kombinować.
Dlatego rozwiązanie podane przez "Smigę" bardzo mi się spodobało.
Niestety nie mam pojęcia co to za funkcja (w czerwonym kółku). Przeszukałem całą paletę "File I/O", ale nigdzie nie ma czegoś takiego.
Jedyne co wygląda podobnie to: "Read from Text File", niestety wyrzuca tylko pojedynczy string a nie tablicę.
Chyba, że w LV 8.5 jeszcze nie było tej funkcji?
Fajfi
- Załączniki
-
- multiline1.png (16.1 KiB) Przejrzano 10286 razy
- smiga
- Administrator
Chyba że faktycznie w wersji 8.5 nie mam takiej opcji...smiga pisze:Bloczek "Read from Text File" kliknij prawym myszy i zaznacz Read Lines
- fajfi
- Wersja środowiska: LabVIEW 2010
Smiga dobrze napisał, jakoś przegapiłem tę cenną uwagę.smiga pisze:Bloczek "Read from Text File" kliknij prawym myszy i zaznacz Read Lines
W mojej wersji LV "Read lines" na szczęście jest dostępne.
Dziękuję.