otwieranie subVI pokazujacego dotychczasowe wachania temp
Witam,
zrobilem VI, ktory pokazuje w paru okienkach temperatury z roznych sensorow. Nic szczegolnego. Teraz chcialbym, zeby uzytkownik mial mozliwosc w czasie rzeczywistym zobaczyc dotychczasowe zmiany temperatury na kazdym sensorze (oddzielnie).
Probowalem przerobic przygotowany przez LabView Vi, ale efekt nie byl zbyt udany. Program glowny sie zatrzymywal, a wartosci w subVi nie pokazywaly sie (Pewnie dlatego, ze dopiero przyciskiem aktywowalem subVI -ale jak inaczej mialem go otworzyc ?)
Da sie to jakos rozwiazac, czy w LV nie mozna miec jednoczesniej otwartego VI i subVI?
Pozdrawiam
zrobilem VI, ktory pokazuje w paru okienkach temperatury z roznych sensorow. Nic szczegolnego. Teraz chcialbym, zeby uzytkownik mial mozliwosc w czasie rzeczywistym zobaczyc dotychczasowe zmiany temperatury na kazdym sensorze (oddzielnie).
Probowalem przerobic przygotowany przez LabView Vi, ale efekt nie byl zbyt udany. Program glowny sie zatrzymywal, a wartosci w subVi nie pokazywaly sie (Pewnie dlatego, ze dopiero przyciskiem aktywowalem subVI -ale jak inaczej mialem go otworzyc ?)
Da sie to jakos rozwiazac, czy w LV nie mozna miec jednoczesniej otwartego VI i subVI?
Pozdrawiam
Re: otwieranie subVI pokazujacego dotychczasowe wachania temp
dać się da:) Jeśli dobrze zrozumiałem to przykład działania jednocześnie vi i subvi dałem w załączniku.
- Załączniki
-
- vi_examp.zip
- wersja LAbView 8.0
- (11.28 KiB) Pobrany 472 razy
Dzieki, dziala.
Teraz musi byc tak, ze w glownym VI bedzie pokazywana temp, a w subVI musi byc pokazywana historia zmian temp od rozpoczecia pomiaru do teraz. Wiem jak zaprogramowac mainVI i subVI, ale nie wiem jak na tym przykladzie przesylac dane z jednego do drugiego.
Teraz musi byc tak, ze w glownym VI bedzie pokazywana temp, a w subVI musi byc pokazywana historia zmian temp od rozpoczecia pomiaru do teraz. Wiem jak zaprogramowac mainVI i subVI, ale nie wiem jak na tym przykladzie przesylac dane z jednego do drugiego.
Będziesz chyba musiał skorzystać ze zmiennych globalnych.

Wlasnie tak zrobilem. Dziala, ale nie tak jak bym tego chcial. Zmiany temperatury sa pokazywane od momentu wlaczenia subVI a nie od startu glownego VI 

-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Potrzebujesz zmiennej globalnej, która zapamięta serię pomiarów - czyli tablicy. Dopisuj sobie w niej kolejne pomiary, a w subVI wyświetlaj jako Graph.
jak stworzyc taka tablice ?
np. tak jak w załączniku. Co pół sekundy następuję pomiar temperatury i zostaje dopisany do tablicy będącej zmienną globalną. W momencie wywołania subvi zmienna globalna jest wczytywana w subvi i wyświetlana na graphie.
- Załączniki
-
- proj Folder.zip
- wersja 8.0
- (20.03 KiB) Pobrany 407 razy
Tylko pomiar nie ma byc dopisywna co okreslony, tylko dopiero wtedy kiedy temperatura sie zmienia. Kombinowalem cos z rejestrami przesownymi, ale z dosc kiepskim efektem.
Poza tym do zmiennej globalnej powinna byc tez dopisana godzina w ktorej temperatura sie zmienila. W subVI dorzucilem array w ktorym pokazywane sa pomiary zamiast graphu.
Wczesniej gdy pisalem subVI majacego archivizowac pomiary tylko wtedy kiedy temperatura sie zmienia bez problemu wykorzystalem rejestr przesowny, potem porownanie czy temperatura sie zmienila i na koncu struktura case. Tutaj z Array nie chce mi to funktionowac.
Nawet udalo mi sie wywolac komunikat o braku wolnej pamieci...
Poza tym do zmiennej globalnej powinna byc tez dopisana godzina w ktorej temperatura sie zmienila. W subVI dorzucilem array w ktorym pokazywane sa pomiary zamiast graphu.
Wczesniej gdy pisalem subVI majacego archivizowac pomiary tylko wtedy kiedy temperatura sie zmienia bez problemu wykorzystalem rejestr przesowny, potem porownanie czy temperatura sie zmienila i na koncu struktura case. Tutaj z Array nie chce mi to funktionowac.
Nawet udalo mi sie wywolac komunikat o braku wolnej pamieci...
to musisz porównywać poprzednią wartość, jeżeli jest inna to dopisuj, jak taka sama, to nic nie rób. Jak ma być jeszcze godzina, to stwórz cluster zawierający wynik i datę. Zaś w subvi rób wykres XY.
W załączniku przykład takiego programu.
W załączniku przykład takiego programu.
- Załączniki
-
- proj.zip
- 8.0
- (23.27 KiB) Pobrany 439 razy
Witam ponownie, mam dwa pytania odnosnie VI zamieszczonego w zalaczniku.
1. Czy da sie w jakis sposob uproscic m_vi ? W swoim programie bede potrzebowal przeprowadzic to co w zalaczniku na 80-90 wskaznikach temperatury i juz przy 4 widze, ze zajmuje to sporo miejsca.
2. w subVI na XY Graph zmiany temperatury nanoszone sa tylko jezeli jedna (z w tym wypadku 4) zmiennych globalnych sie zmieni. Pozostale trzy wykresy pozostaja w punktcie w ktorym ostatnim razem byla jakas zmiana temperatury. Czy istnieje mozliwosc, ze gdy jedna zmienna globalna a pozostale trzy nie, to te trzy pozostale poprostu zostana jeszcze raz naniesione na XY.Graph, tak zeby pozostala ciaglosc wszystkich 4 wykresow ?
Pozdrawiam
1. Czy da sie w jakis sposob uproscic m_vi ? W swoim programie bede potrzebowal przeprowadzic to co w zalaczniku na 80-90 wskaznikach temperatury i juz przy 4 widze, ze zajmuje to sporo miejsca.
2. w subVI na XY Graph zmiany temperatury nanoszone sa tylko jezeli jedna (z w tym wypadku 4) zmiennych globalnych sie zmieni. Pozostale trzy wykresy pozostaja w punktcie w ktorym ostatnim razem byla jakas zmiana temperatury. Czy istnieje mozliwosc, ze gdy jedna zmienna globalna a pozostale trzy nie, to te trzy pozostale poprostu zostana jeszcze raz naniesione na XY.Graph, tak zeby pozostala ciaglosc wszystkich 4 wykresow ?
Pozdrawiam
- Załączniki
-
- test.zip
- (54.53 KiB) Pobrany 449 razy