Dziwne zachowanie Front Panel

Sprawy związane z interfejsem użytkownika - kontrolki, wskaźniki, wyświetlacze, wykresy oraz inne zagadnienia tego typu...
AWiT
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

Dziwne zachowanie Front Panel

Post autor: AWiT »

Witam,

Pojawiły mi się dziwne marginesy i czarna ramka wokół pola edycji Front Panel. Myślałem, że to jest tylko chwilowy problem jednak zmiana rozmiaru nic nie dała, ani restart LabView nic nie dał. Pojawia się to tylko w jednym programie, reszta w projekcie działa w porządku.
Załączniki
FP1.jpg
FP2.jpg
FP2.jpg (58 KiB) Przejrzano 7932 razy
PiDi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Re: Dziwne zachowanie Front Panel

Post autor: PiDi »

Sprawdzałeś na innym kompie? Wrzuć VI, to zobaczę u siebie, czy coś takiego się dzieje.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
AWiT

Środowisko LabView mam zainstalowane tylko na jednym kompie.
Wrzucam VI, LabView 2010.
Załączniki
IntroMain.vi
(38.68 KiB) Pobrany 429 razy
PiDi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Post autor: PiDi »

Zabawne. Wygląda na to, że plik się uszkodził, tu jest identyczny problem opisany, z LV 8.6: http://forums.ni.com/t5/LabVIEW/Black-s ... -p/1445642. Można też znaleźć parę podobnych opisów problemów. Rozwiązanie podają wszędzie jedno: przekopiować zawartość do nowego vi. U Ciebie nie ma z tym żadnego problemu, więc tą drogą bym poszedł.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
skoziate
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Kontakt:

Post autor: skoziate »

Otworzyłem w LabVIEW 2010 i w LabVIEW 2011 i błąd się powtarza. Wygląda na to, że plik został uszkodzony z jakiegoś powodu: uszkodzony sektor, błąd w LabVIEW.
Niemniej VI nie jest duży, więc można go w parę minut zbudować od początku, ale jeśli zależy Ci na naprawie, to można spróbować. Wyślij wiadomość (może być po polsku) z www.ni.com/support (link Contact an Engineer). Wymaga profilu na www.ni.com, założenie bezpłatne.
Pozdrawiam,
Sebastian
AWiT

Dzięki za szybką odpowiedź, nie wpadłem na to żeby wpisać w google bezpośrednio "black strip".
Tak jak mówicie program nie jest duży więc odtworzenie nie będzie ciężkie, ale wolałbym się wystrzec takich błędów na przyszłość. Jak tylko dostanę jakąś konkretną odpowiedź on NI to odkopię temat dla potomności.

Pozdrawiam,
Artur
ODPOWIEDZ