Cześć,
mam następujący problem:
w pracy kupiono mi komputer, który już nie posiada złącza LPT. A to złącze jest mi bardzo potrzebne - opiera się na nim sterowanie silnikami krokowymi.
Słyszałem, że istnieją przejściówki z USB na LPT.
Ale jak to wygląda sterowanie takim pseudo-LPT z poziomu Labview? Czy zadziałają gotowe funkcje "Out port.vi" i "In port.vi"?
Czy już ktoś z kolegów zmagał się z tym problemem?
Pozdrawiam
Fajfi
Przejściówka USB - LPT
Przejściówka USB - LPT
Konkretnie z USB-LPT nie korzystałem, ale na co dzień używam przejściówki USB-RS232 (najtańsza marki chińczyk) i po uporaniu z zainstalowaniem poprawnych sterowników w Windowsie nie miałem żadnych problemów z używaniem jej w LabView. Podejrzewam, że z LPT będzie tak samo.

Re: Przejściówka USB - LPT
Ja zaoszczędziłem na takim konwerterze (cena ok. 5zł) i niestety nie udało mi się go uruchomić. Konwerter był widoczny w Menedzerze Urządzeń lecz nie wysyłał nic do drukarki z której chciałem skorzystać. Z tego co poczytałem to te wszystkie adaptery działają głownie jako "Uniwersalne drukarki USB" (w moim przypadku też się tak pojawiało, ale nie działało) więc nie jestem pewien czy LabView będzie w stanie w ogóle wykryć tak symulowany port.
Artur
Artur
Ostatnio zmieniony 30 lis 2011 10:13 przez AWiT, łącznie zmieniany 1 raz.
- fajfi
- Wersja środowiska: LabVIEW 2010
Re: Przejściówka USB - LPT
Cześć
Udało się. Kupiłem i zamontowałem odpowiednią kartę na złączu PCI z portem LPT.
Po zainstalowaniu sterowników i znalezieniu adresu portu w men. urządzeń działa jak złoto.
Z czystym sumieniem polecam to rozwiązanie.
Fajfi
Udało się. Kupiłem i zamontowałem odpowiednią kartę na złączu PCI z portem LPT.
Po zainstalowaniu sterowników i znalezieniu adresu portu w men. urządzeń działa jak złoto.

Z czystym sumieniem polecam to rozwiązanie.
Fajfi
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2012
- Kontakt:
Przejściówka USB - LPT
Hejka wiem że już po temacie ale mogę powiedzieć co nieco w temacie przejściówek USB-LPT
Główny problem który sie pojawił to to że ciezko jets znależć przejściówke która jest emulowana na niskim poziomie ( aby były one widziane w device manager jako LPT z przypisanym adresem jak LPT). Drugim problemem jest to że te przejsciówki sa strasznie wolne przejsciówke którą testowałem (http://www-user.tu-chemnitz.de/~heha/ba ... -16.en.htm) osiągała 25Hz chociaż było to bardzo stabilne nadaje sie ona co najwyżej do sterowania przekażnikami ale co do silnika krokowego to troche mało. Znalazłem tez drugą przejsciówke (http://www-user.tu-chemnitz.de/~heha/ba ... -17.en.htm) ale kontakt ze sprzedawcą w niemczech to prawdziwa katorga gość nawet sprawdza jak napisany jest e-mail np. ileś tam błędów w wyrazach angielskich powoduje że e-mail jest odrzucany.
Podsumowując : Jak narazie nie udało mi sie znależć zadnej sensownej przejsciówki o w miare dobrych parametrach.
Dodatkowo sterowniki do wyżej wymienionych przejściówek są niedopracowane ( np odlącznenie przejsciówki od USB podczas pracy komputera powoduje Blue screen).
Jeśli tylko jest możliwosc zastosowania innej przejściówki to trzeba to zrobic koniecznie.
Główny problem który sie pojawił to to że ciezko jets znależć przejściówke która jest emulowana na niskim poziomie ( aby były one widziane w device manager jako LPT z przypisanym adresem jak LPT). Drugim problemem jest to że te przejsciówki sa strasznie wolne przejsciówke którą testowałem (http://www-user.tu-chemnitz.de/~heha/ba ... -16.en.htm) osiągała 25Hz chociaż było to bardzo stabilne nadaje sie ona co najwyżej do sterowania przekażnikami ale co do silnika krokowego to troche mało. Znalazłem tez drugą przejsciówke (http://www-user.tu-chemnitz.de/~heha/ba ... -17.en.htm) ale kontakt ze sprzedawcą w niemczech to prawdziwa katorga gość nawet sprawdza jak napisany jest e-mail np. ileś tam błędów w wyrazach angielskich powoduje że e-mail jest odrzucany.
Podsumowując : Jak narazie nie udało mi sie znależć zadnej sensownej przejsciówki o w miare dobrych parametrach.
Dodatkowo sterowniki do wyżej wymienionych przejściówek są niedopracowane ( np odlącznenie przejsciówki od USB podczas pracy komputera powoduje Blue screen).
Jeśli tylko jest możliwosc zastosowania innej przejściówki to trzeba to zrobic koniecznie.