Witam,
Muszę opracować generator wzorcowy do badania układu oceniającego jakość energii elektrycznej. Jednym z jego elementów będzie możliwość zadania dowolnej harmonicznej.
Składowa podstawowa (pierwsza harmoniczna) ma (przyjmijmy) 50 Hz. druga 100, trzecia 150 i tak aż do setnej harmonicznej (tak nakazuje norma). Zrobiłem sobie generator tablicy (array) sygnałów. Teraz muszę zrobić z nich sumę. Kombinuję jak się da, ale suma mi z tego nie wychodzi (próbowałem dodatkową pętlę for, dodatkowy sumator "add array elements" itp.). Na zwykłych zmiennych (liczbowych) wszystko jest ok, ale na sygnałach nie sumuje poprawnie.
Proszę o wskazówki... z góry dziękuję.
suma sygnałów
suma sygnałów
- Załączniki
-
- harmoniczne_gen.vi
- na wszelki wypadek tez program
- (15.63 KiB) Pobrany 423 razy
Re: suma sygnałów
Rozpatrywałem ten bloczek we wstępnej fazie przymiarek, ale w rzeczywistości utrudniłby mi on rozbudowę programu o jedną funkcję (zniekształcanie danej harmonicznej - symulowanie rzeczywistego układu tyrystorowego), bo jak sądzę miałbym go zastosować zamiast tamtego generatora (pospis. "gener."). Ja tylko potrzebuję zsumować sygnały które mam przed bloczkiem "E" (sumacja wewnątrz for'a)...
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Re: suma sygnałów
...
- Załączniki
-
- Multitone Signal Generation.png (4.77 KiB) Przejrzano 6864 razy
-
- Multitone Signal Generation.vi
- LV 2009
- (15.19 KiB) Pobrany 410 razy