THD zawyżone wyniki

Wszelkie sprawy związane z LabVIEW i komunikacją ze sprzętem. Problemy i ciekawe rozwiązania.
googleShrek
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

THD zawyżone wyniki

Post autor: googleShrek »

Witam wszystkich!! LV 2011

Tworzę program mający analizować parametry sieci nn i wszelkiego rodzaju zasilaczy. Do akwizycji danych używał będę karty NI USB 6008. Problemami są:
- Dostarczenie odpowiedniego napięcia na tory pomiarowe, max wartość jaką może przyjąć karta bez uszczerbku to 10V. Zaprojektowałem dzielnik napięcia który przy odpowiednim podłączeniu zmniejsza wartość do 10V z 230,110,60 i 15V. Boje się jednak, że w jakiś magiczny sposób napięcie może przedostać się na kartę i ją uszkodzić. Ma ktoś pomysł jak zabezpieczyć kartę przed takim zdarzeniem? Co wstawić w układ?
dzielnik.jpg
dzielnik.jpg (17.25 KiB) Przejrzano 10659 razy
- program analizuje harmoniczne, korzystając z podstawowych bloczków. Karty nie podłączałem jeszcze i nie mam jej jeszcze fizycznie na stanie wiec symuluje sygnały. Czy podczas prawdziwego pomiaru bloczki te "wyciągną" harmoniczne z sygnału czy trzeba użyć filtrów. Powiem, że co do filtrów w LV to nie jestem obczajony. Teraz działa to na zasadzie: pierwsza harmoniczna to częstotliwość podstawowa sygnału np. 50, 100, 300 Hz a następne to jej wielokrotności.
Może ktoś podać przydał skonfigurowanego filtru na jakąś częstotliwość i jak połączyć filtry do 17 harmonicznej?
raport.vi
(34.28 KiB) Pobrany 612 razy
Załączniki
siec.vi
(103.09 KiB) Pobrany 564 razy
Ostatnio zmieniony 06 cze 2013 17:45 przez googleShrek, łącznie zmieniany 1 raz.
laradek
Wersja środowiska: LabVIEW 2012

Re: KARTA NI USB 6008 problem z podłączeniem dzielnika napięcia

Post autor: laradek »

Wydaje mi się że sonda oscyloskopowa z dzielnikiem pojemnościowo-rezystancyjnym 100:1 będzie odpowiednia.
Na szybko znalazłem w necie np.: http://www.tme.eu/pl/details/tt-hv250/a ... ow/testec/#
230VAC w gniazdku to wartość skuteczna, czyli amplituda jest około 325V. Jak to podzielisz tą sondą to na swoją kartę masz amplitudę 3,25V.
Pamiętaj że przy pomiarze częstotliwości próbkowanie musi mieć co najmniej 2 razy większą częstotliwość niż sygnał.

Tak swoją drogą to problem pomiaru częstotliwości w.cz i jego rozwiązanie było ciekawie przedstawione na mistrzostwach Polski w LabView :)

Pozdrawiam.
Grzesiek080
Kontakt:

Re: KARTA NI USB 6008 problem z podłączeniem dzielnika napięcia

Post autor: Grzesiek080 »

Hej,

Fajnym rozwiązaniem jest użycie dzielnika napiecia + wzmacniacza operacyjnego optoizolowanego.
Robisz jeden dzielnik napięcia dla wszytkich napięc wejsciowych.
Widziałem tez fajny wzmacniacz AD8250 który ma wejscia cyfrowe do ustalania wzmocnienia czyli daje ci to dodatkowe mozliwosci.
Za wzmacniaczem wprowadzasz syngał na wejscie różnicowe karty.

pozdrawiam
googleShrek
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

THD zawyżone wyniki

Post autor: googleShrek »

Ten problem już ogarnąłem, wszystko mi działa.
Jednak zauważyłem że, robiąc pomiary otrzymuję wysokie THD%. Robiłem pomiary w mieście i na wsi mam ok 14% a to jest nie możliwe. Podłączenie odbiornika o dużej rezystancji np. czajnika powoduje spadek ale o 1-1,5%. Przy pomiarach zasilaczy albo wywala mi bloczek SVT THD and Harmonic Components z palety Sound and Vibration, albo czasami pokazuje THD powyżej 100% są to chwilowe skoki, ale nie wiem skąd się biorą.
siec.vi
(125.83 KiB) Pobrany 636 razy
raport.vi
(63.41 KiB) Pobrany 598 razy
załaczenie zelazka.png
laradek

Re: THD zawyżone wyniki

Post autor: laradek »

A może podłącz na wejście generator funkcji zadaj różne częstotliwości i sprawdź czy program dobrze mierzy.
Albo użyj vi do symulacji sygnału.
erum
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

THD zawyżone wyniki

Post autor: erum »

Jestem początkujący w programowaniu w środowisku labview i napotkałem problem z wysyłaniem danych z labview do uC po przez VISA Write a mianowicie jak wysyłam liczby z zakresu od 0 do 9 to uC odbiera je normalnie natomiast jak już ma przejść większa liczba np 15 to ścina jedynkę i uC dostaje tylko 5 i tak samo jest z wiekszymi liczbami. Zawsze kończy sie na tym ze uC odbiera tylko ostatnia cyfre natomiast jeżeli użyję np terminala z bascom avr to uC odbiera pełną wartość.
ODPOWIEDZ