Witam,
Moim zadaniem jest odczyt częstotliwości z wejścia karty NI 9411 umieszczonej w obudowie cDAQ-9174. Odczytuję częstotliwość w zakresie 1-10Hz (w przyszłości więcej - domyślnie odczyt przepływu z wyjścia częstotliwościowego przepływomierza).
Problem jaki napotykam to szybkość odczytu kolejnych próbek w LabView. Jeden cykl odczytu trwa około 360ms (średnia po 100 powtórzeniach). Odczytuję jedną próbkę na jednym kanale. Próba odczytu wielu próbek wydłuża czas oczekiwania, więc i tak wychodzi na to samo. W załączniku kod i panel frontowy zaraz po próbie.
Gdzie leży problem? Proszę o pomoc..
NI 9411 szybki odczyt w pętli
Re: NI 9411 szybki odczyt w pętli
Problem został rozwiązany przez support NI. Wklejam odpowiedź bezpośrednio tutaj - nie chce mi się przepisywać, mam nadzieję że autor nie ma nic przeciwko:
Artur
Pozdrawiam,Szanowny Panie,
pomiar częstotliwości w tym przypadku nie może być wiele szybszy, ponieważ zawsze musimy mieć odpowiednią długość sygnału (w tym wypadku dwa okresy), aby móc go zmierzyć. Sprawdziłem to dokładnie i dla np. częstotliwości 1Hz pomiar trwa 2000ms, dla 5Hz 400ms, a dla 10Hz - 200ms. Jedynym pomysłem na przyspieszenie tego procesu jaki przychodzi mi do głowy, jest mierzenie nie częstotliwości, a np. liczby zboczy, które wystąpiły na wejściu licznika w danym czasie i ręczne przeliczanie tej wartości na częstotliwość. W ten sposób może Pan dostosować czas wykonywania pętli pomiaru częstotliwości, do czasu wykonywania pętli prądowej. Jedyny problem, jaki się w tym przypadku pojawia to fakt, że dokładność pomiaru będzie znacząco maleć wraz ze skracaniem okresu pętli. Nie wynika to jednak z ograniczneń karty ani magistrali USB, a z samej specyfiki pomiarów częstotliwości.
Jeśli będzie Pan miał dalsze pytania, proszę o kontakt.
Artur