Napotkałem pewien problem.
Od pewnego czasu usilnie próbuję napisać program, który będzie umożliwiał automatyczne wykonanie serii kilku pomiarów z jednoczesnym wyświetlaniem ich na wykresie (w czasie trwania tego pomiaru). Może przedstawię pokrótce o co chodzi:
Program przede wszystkim ma umożliwiać użytkownikowi określenie dowolnej ilości punktów, dla których realizowany będzie pomiar. Wprowadzone punkty pomiarowe mierzone są kolejno po sobie w czasie trwania pętli głównej programu. Pętla ta wykonuje się tyle raz aż osiągnięty zostanie pełny kąt 360 stopni. Wykresy dla każdego punktu powinny być kreślone na bieżąco w czasie trwania pomiaru. Dodatkowo użytkownik powinien mieć możliwość wybrania, który wykres chce oglądać w danej chwili.
Pierwszy program jaki napisałem umożliwiał wybranie max 4 takich punktów. Okazało się, że jest to nie wystarczające, zbyt "sztywne" rozwiązanie. Używam w nim struktury flat sequence. Nie jest to może zbyt fachowe podejście do problemu, a już na pewno mało optymalne. Program jest to tylko symulacja, powstała na potrzeby realizacji oraz testowania tego pomysłu. Jest dość intuicyjny i myślę, że będzie wiadomo o co chodzi. Załącznik: Program1.rar
Jest tam użyty SubVi, którego wywołuję do wprowadzeni danych pomiarowych.
Szybko zrezygnowałem z tego pomysłu na rzecz bardziej elastycznego rozwiązania. Zamiast flat zequence wykorzystałem pętlę for, która wykonuje się tyle razy ile użytkownik zadał punktów pomiarowych. Następnie tworze macierz, której kolumnami są kolejno wprowadzone pkt, a wiersze to kąt obrotu. Chcąc wyświetlić charakterystykę dla danej wartości używam bloczka Delete From Array Function. Usuwana kolumna jest wyświetlana na wykresie. Tak jak w pierwszym programie, klikając w listbox, użytkownik może wybrać odpowiedni wykres. Załącznik: wybór f_pętla FOR.vi
W tym miejscu mam do Was pytanie (na razie tylko jedno

1. Wybór dowolnego wykresu możliwy jest tylko w czasie wykonywania pomiaru (pętla while). Chciałbym dodać jeszcze taką funkcjonalność, aby wybór ten możliwy był także po zakończeniu pomiaru (poza pętlą while). Tu ma problem, ponieważ nie wiem jak to rozwiązać.
Wszelkie sugestie i porady mile widziane, nawet krytyka. Zdaje obie sprawę, że kod może nie być zbyt optymalny ;)
Pozdrawiam,