Witam wszystkich użytkowników
Jestem nowym członkiem forum i już będę was prosił o pomoc.
Mam do zrobienia na zajęcia z LabView projekt : Rejestrator dźwięku z możliwością zastosowania filtru górno-/dolnoprzepustowego, zaprogramowanie efektu echa.
Mianowicie nie wiem jak się za niego zabrać, mógłby mi ktoś jakoś podpowiedzieć lub naprowadzić od czego zacząć ? Z góry bardzo dziękuje
Pozdrawiam
Troszkę zajęć już odbyłem, napisałem parę programów, bawiłem się tablicami , macierzami , clusterem ,serverem , napisałem prostego chata. Lecz tutaj jestem w kropce bo nawet dobrze nie wiem od czego zacząć
Zacznij od stworzenia maszyny stanów (state machine), ze stanami: Inicjalizacja, Czekam_na_komendę, rejestracja, koniec i przemyśl co by się w nich znajdowało
Mam do zrobienia na zajęcia z LabView projekt : Rejestrator dźwięku z możliwością zastosowania filtru górno-/dolnoprzepustowego, zaprogramowanie efektu echa.
Jeśli chodzi o rejestrację dźwięku z mikrofonu, to dobrym punktem wyjścia dla Ciebie będzie dołączony do LabVIEW przykład Sound Input to File.vi:
W LabVIEW, z menu Help wybierz Find Examples...
Hardware Input and Output -> Sound -> Sound Input to File.vi
Ten VI odczytuje dźwięk z mikrofonu i zapisuje go do pliku *.wav. Po dostosowaniu go do swoich potrzeb możesz go łatwo wzbogacić o filtrację korzystając z funkcji zawartych w Functions -> Signal Processing -> Filters.
Mam taki problem napisałem program który nagrywa dźwięk, ale jak dodaję do niego filtrację to nie wyrzuca mi przefiltrowanego dźwięku tylko dane typu dbl. Ktoś może poratować ?
Tak jak napisałem. Z lewego bloczka wychodzi tablica waveformów, ponieważ możesz używać więcej niż 1 kanału do nagrywania.
Jeżeli chcesz filtrować wszystkie kanały, to używasz górnej pętli, jeżeli tyko pierwszego, to drugiej
Ok dziękuje za pomoc Zaraz usiądę do tego. Mam takie pytanie na marginesie czy dobrze rozumiem. Mam zaprogramować efekt echa. Pomyślałem ,żeby to zrobić tak : nagrał się dźwięk w pętli która by opóźniała np o 1 sekundę nagrywanie. Czy to jest dobra koncepcja ? Czy w Labview są jakieś klocuszki które pomogą mi to jakoś zaprogramować ?
EDIT
Usiadłem do tego i chyba mnie to przerasta bo zrobiłem tak jak tutaj polecił mi kolega dajpanspokój pokazał. I Nie rozumiem bo po zastosowaniu filtru nie widzę różnicy nw wykresie jak nagrywam głos jakby nic się nie działo . Ta stała 0,2 to rozumiem do tej częstotliwości ma przepuszczać filtr tak ? Jeśli tak to mi przepuszcza wszystko.
Nie musisz używac zadnej petli. Echo to po prostu dodanie tablicy sygnalu do takiej samej tablicy tylko z zerami na poczatku.
Uzylem innego filtru, nie wiem czemu tamten nie dzialal, widocznie zle go uzywalismy...
Tam gdzie jest łączenie tablic, musisz zaznaczyć concatenate inputs, w przeciwnym razie stworzą sie dwie tablice
Wydaje mi się, że nie musisz dodawać zera na początku, tylko w waveformie zmienić t0 (np dodać 0,3 sekundy), a później je zsumować. Przydatne bloczki Build Waveform, oraz Get Waveform components
Jeszcze raz dziękuje za zainteresowanie tematem . Właśnie przeczytałem wasze posty i próbuje ruszyć z tematem. Mam przy okazji znów pytania.
http://zapodaj.net/10cb6eb64d381.png.html
Zaznaczone bloczki jak się nazywają ? (poszukam sobie wtedy ) i co one robią ,żebym mógł też zrozumieć co tutaj łączę a nie jak jakiś troll bez wiedzy.
Tam sygnał z echa wychodzi jak zmienna dbl mogę to jakoś zapisać do pliku ? i I Zwykłe nagranie i przefiltrowane ?