witam szanowną społeczność poraz pierwszy i odrazu przechodze do konkretow:)[
tak na wstepie zastrzegnę, ze niektore problemy mogą wydać sie lamerskie, ale z komunikacja w lab view(wersja6.2) mam doczynienia od niespelna kilku godzin, konkretną odpowiedz musze dac w miare szybko, a taką mam zagwostke do rozwiazania:
1) jest aplikacja labview na komputerze nr01 ktora komunikuje sie z drugą aplikacją na komputerze nr02 przez port rs232 wysylajac po rs-esie 4 bajtową ramke ustalonego formatu
2)zadaniem jest zmienic komunikacje z rs232 na LAN (tcp/ip), tyle ze tym razem chodzi o to aby komputer nr01 wysylal w siec dalej te 4 bajty, do urządzenia niekoniecznie bazujące na labview
czyli bylo
21) komp01-rs232=4bajty=rs232-komp02
a ma byc
22) komp01-LAN =4bajty=LAN-(jakies urzadzenie)
po przewertowaniu na szybko zasobow sieciowych znalazlem tylko o sytuacji gdy dwa kompy komunikuja sie przez siec przez aplikacje labview
dlatego nasowaja mi sie pytania
2a)czy zwykla karta sieciowa starczy:)?[lamerskie pytanie ale juz do takich rzeczy sie dokopalem w sieci ze mam metlik w glowie]jesli tak to gdzie ją instalować/dodawać/konfigurowac aby srodowisko lab view ją widzialo
2b) jak to mozna zrobic z wykorzystaniem VISA dla TCP/IP ?[czy da rade jakoś podmienic opcje w oprogramowaniu tam gdzie zdefiniowany jest rs232 na opcje konfigurujące do komunikacji po LANie ](jesli da to rade zrobic dla sytuacji 22)
2c)czy ramka "wyplowana" z karty sieciowej bedzie miała postać standardową, czy moze lab view dodaje swoje 3 grosze, do komunkacji z inna aplikacja lab view?- jesli tak to w takim razie co zastosowac aby bylo to czyste 4 bajty plus naglowki przyspawane przez tcp/ip.
2d)dla sytuacji w ktorej występuj te 3 grosze dodawane przez lab-view - jaką postac ma wtedy ta ramka
ps. zalozenie jest takie, ze ja definiuje postac ramki na wyjsciu komp01, tak zeby osoby trzecie mogly z tym robić co bedą chciały i mogly to odczytywać na rozne sposoby
za wszelkie pomysly, ślady i rady serdeczne dzięki
pozdrawiam
komunikacja -> komputer[(lab-view)-LAN]===[LAN-(urządzenie)]
-
komunikacja -> komputer[(lab-view)-LAN]===[LAN-(urządzenie)]
Pepo Ciufakers\r\n=>keep acid
Re: komunikacja -> komputer[(lab-view)-LAN]===[LAN-(urządze
Myślę, że chodzi o LV 6.0.2
ad.2a) Tak, zwykła karta sieciowa wystarczy.
ad.2b) nie da rady tak prosto podmienić, ponieważ standard VISA nie dotyczy TCP/IP.
ad.2c)ramka będzie standardowa (przy użyciu funkcji z palety Communication>>TCP) pozostaje kwestia interpretacji danych po stronie klienta w polu DANE ramki TCP/IP.
ad.2d) aby zobaczyć jaki format i strukturę mają dane w polu DANE ramki TCP/IP wysłane z LV spojrzyj w przykłady (Help>>Examples>>Communication>>TCP/IP). Przykłady VI server i VI client charakterystyczne dla LV i nie będą działały na PC bez LV. Polecam Writer.vi i Reader.vi są najprostsze. Możesz również w trakcie wysyłania zamonitorować sobie jakimś freeware port na TCP/IP i zobaczyć jak wyglądają dane w polu DATA ramki TCP/IP wysłanej przez LV. Polecam również przestudiowanie helpa dla vi dla TCP/IP.
Rumcajs.
ad.2a) Tak, zwykła karta sieciowa wystarczy.
ad.2b) nie da rady tak prosto podmienić, ponieważ standard VISA nie dotyczy TCP/IP.
ad.2c)ramka będzie standardowa (przy użyciu funkcji z palety Communication>>TCP) pozostaje kwestia interpretacji danych po stronie klienta w polu DANE ramki TCP/IP.
ad.2d) aby zobaczyć jaki format i strukturę mają dane w polu DANE ramki TCP/IP wysłane z LV spojrzyj w przykłady (Help>>Examples>>Communication>>TCP/IP). Przykłady VI server i VI client charakterystyczne dla LV i nie będą działały na PC bez LV. Polecam Writer.vi i Reader.vi są najprostsze. Możesz również w trakcie wysyłania zamonitorować sobie jakimś freeware port na TCP/IP i zobaczyć jak wyglądają dane w polu DATA ramki TCP/IP wysłanej przez LV. Polecam również przestudiowanie helpa dla vi dla TCP/IP.
Rumcajs.