witam
odrazu sie przyznam:) ze mam labview 6.0.2
mam do wysłania w siec protokolem UDP, ramki binarne ktorych postać jest konkretnie narzucona i ktore wygladaja przykladowo tak [8bit|4bit|8bi|,4bit|32bit....]
i tu o ile operacja na 32 bitach i wysłanie ich jest dosc latwe o tyle
operacje juz na konkretnych bitach[poniezej 7:)] w labwiev sa dla mnie zagadka, a mnianowicie interesuje mnie:
a)mozliwosc dokonywania przesuniec bitowych w całych bajtach, [tak jak to w jezyku c wykonują operatory ">>" , "<<" ]
b)w siec wysyłam stringa takze ramki te komponuje laczac stringi bitowe w calosc, niestety mam tu problem zeby wlaczyć do tego stringa np. wartośc 4bitową, jak bym nie robill zawsze w ktorymś momencie spotykam sie z konwersją na 8 bitow, dlatego przesunięcie powiecmy wszystkich bitow o 4 miejsca w lewo i nastepnie zrobienie sumy moglo by rozwiazać problem no ale jak to w labviiew zrobic?
za wszelkie rady wielkie dzięki
operacje bitowe w labview
-
operacje bitowe w labview
Pepo Ciufakers\r\n=>keep acid
Re: operacje bitowe w labview
Powinienes rozbic ten string na 8bitowe .liczby (lub 4 bitowe, gdzie 4 najstarsze bity sa zerami) i robic operacje przesuniecia bitowe na poszczegolnych liczbach, a potem poskladac z powrotem w string.
Do przesuniecia bitowego sluzy funkcja 'Logical shift' (menu Advanced/Data Manipulation).
pozdrawiam
Maciek
Do przesuniecia bitowego sluzy funkcja 'Logical shift' (menu Advanced/Data Manipulation).
pozdrawiam
Maciek
-
Re: operacje bitowe w labview
super, dzieki wlasnie tego przesuniecia bitowego brakowalo:)
Pepo Ciufakers\r\n=>keep acid