Zmiena właściwosci elementów clustra

Tematy związane z tworzeniem dużych aplikacji. Zaganiednia dotyczące architektury oraz zasad tworzenia optymalnych rozwiązań.
celsjsuz
Wersja środowiska: LabVIEW 8.5

Post autor: celsjsuz »

Witam ... Od nie dawna grzebie coś w LabView ( wersja 8.0) wiec z góry proszę o wyrozumiałość. Otórz docelowo moj projekt będzie zbierał dane z multimetru Keithley 2701... będzie to 20 kanałów pomiaru temperatury. Oto wymyśliłem sobie 20 bargrafów zamkniętych w clustrze, dla których chialbym zmieniac wartość maksymalna podziałki (zależnie od podłączonej termopary). Na moim poziomi mozna by było to zrobić przez "property node" od każdego z elementów clastra. Ale czy przy założeniu, że wyskalowanie dla wszystkich bargrafów było by takie same - czy dałoby się to zrobić łatwiej, prościej, bardziej przejrzyście

P.S. Znalazłem gdzieś w internecie wywołanie referencji elementów clustra i odwołanie sie do nich przez property node w petli... nie ma tam jednak interesującej mnie właściwości "scale -> Range -> Maximum
Załączniki
bargraf.vi
(64.24 KiB) Pobrany 334 razy
Awatar użytkownika
Cuspy1
Kontakt:

Post autor: Cuspy1 »

Witam,

Aby uzyskać właściwości specyficzne dla Twojej kontrolki możesz podpiąć jej referencję do funkcji "To More Specific Class" z palety "Application Control".
Do wejścia "Target Class" podepnij referencję do jednego z elementów klastra (Twojego bargrafu) lub stwórz sobie stałą i wybierz klasę ręcznie.
Mam nadzieję, że metoda okaże się pomocna.

Pozdrawiam,
celsjsuz

Re: Zmiena właściwosci elementów clustra

Próbowałem podanych sposobów ... jednak bez powodzenia. czy ktoś z szanownych forumowiczów mógłby podrzucić jakiś przykład, Vi'a gdzie zastosowany jest opisany wyżej sposób modyfikowania własciwości elementów klastra
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Post autor: jogurt_owocowy »

Proszę bardzo. Przykład obrazkowy, bo nie mam wersji 8.0.
changing properties of controls in cluster.png
changing properties of controls in cluster.png (3.03 KiB) Przejrzano 5413 razy
Pozdrawiam

PS. Podpowiedź do konfiguracji stałej: Generic -> GObject -> Control -> Numeric -> NumericWithScale -> Slide
celsjsuz

He He działa . . . Teraz jak na to patrze, to wydaje się proste. Mam pytanie.. Czy jest jakiś manual, w którym opisane są klasy obiektów i jak się pośród nich poruszać?
ODPOWIEDZ