Tablice

Tematy związane z tworzeniem dużych aplikacji. Zaganiednia dotyczące architektury oraz zasad tworzenia optymalnych rozwiązań.
adr
Wersja środowiska: LabVIEW 8.6

Tablice

Post autor: adr »

Wiec problem jest banalny ale cos nie potrafie sobie z nim poradzic zalozmy ze losuje sabie 5 liczb przy pomocy randoma i umieszczam je w tablicy jak to zrobic ? bo cos minie wychodzi:/
Awatar użytkownika
smiga
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2019

Re: Tablice

Post autor: smiga »

A niech tam ... znalazłem luźną godzinkę i załączam KOD ;) :
Załączniki
random5.png
random5.png (10.23 KiB) Przejrzano 6399 razy
__ Arkadiusz Śmigielski, tel. 662 01 01 74___
ObrazekObrazekObrazek
Pomogłem ... postaw kawę: https://buycoffee.to/smiga
adr

Wilkie dzieki tylko powiedz mi czemu tablice trzeba wyrzucic poza petle ? i czy da sie zrobic tak ze widze jak poszczegolne pola tablicy sa wypelniane, a nie dopiero po skoczonych iteracjach ?
Awatar użytkownika
smiga
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2019

Post autor: smiga »

Pewnie że się da - "metronom" pozwala nam zobaczyć jak wypełnia się tablica co 1111ms :)
Załączniki
random5a.png
random5a.png (14.45 KiB) Przejrzano 6396 razy
__ Arkadiusz Śmigielski, tel. 662 01 01 74___
ObrazekObrazekObrazek
Pomogłem ... postaw kawę: https://buycoffee.to/smiga
adr

Tablice

Tylko mnie zastanawia dlaczego ta tablica nie moze znajdowac sie w petli? odnosnie pierwszego przykładu który podałeś. Zdawało mi sie że powinno to działać, a mianowicie element sie losuje i zapisuje do tablicy.Moj bład własnie polegał na tym ze umieszczałem ta tablice w petli ale sugerowałem sie tu porogramowaniem z jezyka c, lecz nadal nie wiem czemu tak nie moze byc ?
Awatar użytkownika
Nowszy
Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Kontakt:

Tablice

Post autor: Nowszy »

To ja może wytłumaczę jak to działa:
- w pierwszym przykładzie zamieszczonym przez smiga, wykorzystujesz tzw. Autoindexing (zwroc uwagę jak wygląda tunel, czyli miejsce gdzie przewód wychodzi z pętli) - pętla automatycznie zbiera w każdej iteracji wartość na wyjściu i po zakończeniu zbiera to wszystko jako tablicę. Zrób eksperyment: kliknij prawym przyciskiem na tym tunelu i wyłącz Autoindexing - zauważ że teraz na wyjściu będziesz miał tylko ostatnią wartość, z ostatniej iteracji pętli
- drugi przykład - w każdej iteracji dopisujesz dodatkowy element do istniejącej tablicy i wykorzystujesz rejestr przesuwny do przesyłania tej tablicy do następnej iteracji. Pusta tablica na wejściu służy tylko do tego, żeby w pierwszej iteracji tablica była pusta
Pozdrawiam, Maciek Antonik
Edu4Industry
ODPOWIEDZ