Export vi do starszej wersji lv

Tematy związane z tworzeniem dużych aplikacji. Zaganiednia dotyczące architektury oraz zasad tworzenia optymalnych rozwiązań.

Export vi do starszej wersji lv

Postprzez Smooth » 30 mar 2006 07:44

Mam koejne pytanie z serii trudno wykonalnych, a może nawet nie możliwych. Na pierwsze http://www.labview.pl/viewtopic.php?t=662.html odpowiedzi póki co nie znam.

Pytanie brzmi:
Czy da się zapisać vi z labview 7.1 tak, można go było otworzyć w wersji 6.1. Oczywiście przy założeniu, że w tym viu nie będzie bloczków, któych nie ma w 6.1. Do 7.0 się da, ale to mnie nie interesuje.

Może to pytanie wydać się głupie, bo zawsze takiego via można by poprostu przerysować. No, ale co jeśli taki vi jest spory - dlaczego NI ograniczyło możliwość zapisu tylko do poprzedniej wersji?
Pozdrawiam
Smooth
 
Posty: 26
Dołączył(a): 05 lip 2005 23:00
Lokalizacja: Dęblin

Re: Export vi do starszej wersji lv

Postprzez Mikrobi » 31 mar 2006 09:43

Zmienł się silnik, co za tym idzie sposób interpretacji kodu. Zwłaszcza róznice między 6.1 i 7.1 (system typu NT dla 7.1) co w jakiś sposób rzutuje na pracę środowiska (nie mialem bliższej znajomości z silnikiem LabVIEW). Co za tym idzie metody nie ma (o ile mi wiadomo).
Pozostaje współpraca akademicka - w niektórych laboratoriach mogą byc komputery z LabVIEW7.1, 7.0, 6.1.
W zasadzie jak namówisz wino to ci pomoże ;)
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI
Avatar użytkownika
Mikrobi
 
Posty: 1209
Dołączył(a): 07 paź 2003 23:00
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 43
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

Re: Export vi do starszej wersji lv

Postprzez wino » 31 mar 2006 12:39

witam

bo tu sie jakos moje pseudo pojawiło.

wiec tak, żeby go zapisać do 6.1 z 7.1 to najpierw trzeba go zapisać z 7.1 do 7.0, a potem trzeba znaleźć komputer z 7.0 i z tego co sie orientuje tam jest możliwość zapisania do 6.1.

tyle, że ja widziałem kiedyś komputer LV7.0 na uczelni, ale już go nima.
wiec średniawo moge pomóc
Avatar użytkownika
wino
 
Posty: 548
Dołączył(a): 23 gru 2005 00:00
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 25
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW

Re: Export vi do starszej wersji lv

Postprzez mgawlik » 01 kwi 2006 06:35

Ja znam faceta z Politechniki Rzeszowskiej, tam maja wersje 7.0. Proszę o kotrakt prywatny to przekażę jego maila.
Avatar użytkownika
mgawlik
 
Posty: 89
Dołączył(a): 07 sie 2003 23:00
Lokalizacja: Zabrze

Re: Export vi do starszej wersji lv

Postprzez Smooth » 03 kwi 2006 19:06

Nie dzięki tak tylko pytałem, bo myślałem że jest jakiś łatwiejszy sposób. Jeżeli sprawa będzie bardzo poważna to będę szukał wersji 7.0. A póki co dziękuję za zainteresowanie.
Pozdrawiam
Smooth
 
Posty: 26
Dołączył(a): 05 lip 2005 23:00
Lokalizacja: Dęblin

Re: Export vi do starszej wersji lv

Postprzez wino » 03 kwi 2006 19:40

witam

jakby co to sobie możesz ściągnąc 30-dniową wersje akademicką LV7.0 albo napisz do nationala to ci może takową przyślą.
Bedziesz miał na "czarną godzinę"

Prostszego sposobu raczej nie ma.
Avatar użytkownika
wino
 
Posty: 548
Dołączył(a): 23 gru 2005 00:00
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 25
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW

Re: Export vi do starszej wersji lv

Postprzez ocp_pl » 04 kwi 2006 07:09

To jest bardzo "smieszny" problem.
W LV jest tka ze mozna zgrac program tlyko o jedna wersje w dol.
Kiedys (jakies 4 lata temu) robilem projekt, chyba dla amerykanow. To z 6.0 zgrywalem na 5.1, potem instalowalem 5.1 i nim dopiero zgrywalem na 5.0
Powiedzcie dlaczego tak jest? Jakies marketingowe chwyty?
Bo skoro 7.0 ptrafi na 6.1, 6.1 na 6.0 itd, to dlaczego 8.0 nie potrafi zapisac na 5.0? Zawsze mnie to intrygowalo...
Avatar użytkownika
ocp_pl
 
Posty: 9
Dołączył(a): 05 cze 2005 23:00
Lokalizacja: Katowice

Re: Export vi do starszej wersji lv

Postprzez Mikrobi » 04 kwi 2006 13:45

Prawdopodobnie - tutaj można tylko spekulować jeśli nie jest się inzynierem z grupy J.Kodoskiego programującej kolejne silniki LabVIEW - nastepują zmiany.
Miedzy 6i a 6.1 a w zasadzie każdą wersją wystepują zmiany w metodzie obsługi i kompilacji diagramu do kodów wynikowych. To pociaga za sobą konieczność konwersji diagramów z wcześniejszej wersji do postaci obecnej i w kierunku przeciwnym, co wymaga dodatkowych mechanizmów w środowisku. Mozna zakładać że gdzieś w budynkach w Austin są pokoje w których są komputery w których są programy potrafiące wykonać konwersję dowolnej wersji na dowolną wersję.

...a może się mylę? ;)

Zapewne jest to wykonalne. Tylko nie ma istotnej marketingowo potrzeby w zmianie kodów z wersji niższych na wyższe lub zapisie o kilka generacji wstecz.
Kończąc : zmiany które widać w interfejsie i zmiany które widać na diagramie to tylko wierzchołek góry lodowej. Wynikiem tego kumulowania się zmian jest konwerter 'o wersję niżej i nie dalej'.
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI
Avatar użytkownika
Mikrobi
 
Posty: 1209
Dołączył(a): 07 paź 2003 23:00
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 43
Wersja środowiska: LabVIEW 2009


Powrót do Budowa struktury aplikacji

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Majestic-12 [Bot] i 0 gości