Export vi do starszej wersji lv

Tematy związane z tworzeniem dużych aplikacji. Zaganiednia dotyczące architektury oraz zasad tworzenia optymalnych rozwiązań.
Smooth
Posty: 26
Rejestracja: 06 lip 2005 00:00
Lokalizacja: Dęblin

Export vi do starszej wersji lv

Post autor: Smooth » 30 mar 2006 08:44

Mam koejne pytanie z serii trudno wykonalnych, a może nawet nie możliwych. Na pierwsze http://www.labview.pl/viewtopic.php?t=662.html odpowiedzi póki co nie znam.

Pytanie brzmi:
Czy da się zapisać vi z labview 7.1 tak, można go było otworzyć w wersji 6.1. Oczywiście przy założeniu, że w tym viu nie będzie bloczków, któych nie ma w 6.1. Do 7.0 się da, ale to mnie nie interesuje.

Może to pytanie wydać się głupie, bo zawsze takiego via można by poprostu przerysować. No, ale co jeśli taki vi jest spory - dlaczego NI ograniczyło możliwość zapisu tylko do poprzedniej wersji?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Mikrobi
Posty: 1210
Rejestracja: 08 paź 2003 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Lokalizacja: United Kingdom

Re: Export vi do starszej wersji lv

Post autor: Mikrobi » 31 mar 2006 10:43

Zmienł się silnik, co za tym idzie sposób interpretacji kodu. Zwłaszcza róznice między 6.1 i 7.1 (system typu NT dla 7.1) co w jakiś sposób rzutuje na pracę środowiska (nie mialem bliższej znajomości z silnikiem LabVIEW). Co za tym idzie metody nie ma (o ile mi wiadomo).
Pozostaje współpraca akademicka - w niektórych laboratoriach mogą byc komputery z LabVIEW7.1, 7.0, 6.1.
W zasadzie jak namówisz wino to ci pomoże ;)
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI

Awatar użytkownika
wino
Posty: 548
Rejestracja: 23 gru 2005 00:00
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW
Lokalizacja: Kraków

Re: Export vi do starszej wersji lv

Post autor: wino » 31 mar 2006 13:39

witam

bo tu sie jakos moje pseudo pojawiło.

wiec tak, żeby go zapisać do 6.1 z 7.1 to najpierw trzeba go zapisać z 7.1 do 7.0, a potem trzeba znaleźć komputer z 7.0 i z tego co sie orientuje tam jest możliwość zapisania do 6.1.

tyle, że ja widziałem kiedyś komputer LV7.0 na uczelni, ale już go nima.
wiec średniawo moge pomóc

Awatar użytkownika
mgawlik
Posty: 89
Rejestracja: 08 sie 2003 00:00
Lokalizacja: Zabrze
Kontakt:

Re: Export vi do starszej wersji lv

Post autor: mgawlik » 01 kwie 2006 07:35

Ja znam faceta z Politechniki Rzeszowskiej, tam maja wersje 7.0. Proszę o kotrakt prywatny to przekażę jego maila.

Smooth
Posty: 26
Rejestracja: 06 lip 2005 00:00
Lokalizacja: Dęblin

Re: Export vi do starszej wersji lv

Post autor: Smooth » 03 kwie 2006 20:06

Nie dzięki tak tylko pytałem, bo myślałem że jest jakiś łatwiejszy sposób. Jeżeli sprawa będzie bardzo poważna to będę szukał wersji 7.0. A póki co dziękuję za zainteresowanie.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
wino
Posty: 548
Rejestracja: 23 gru 2005 00:00
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW
Lokalizacja: Kraków

Re: Export vi do starszej wersji lv

Post autor: wino » 03 kwie 2006 20:40

witam

jakby co to sobie możesz ściągnąc 30-dniową wersje akademicką LV7.0 albo napisz do nationala to ci może takową przyślą.
Bedziesz miał na "czarną godzinę"

Prostszego sposobu raczej nie ma.

Awatar użytkownika
ocp_pl
Posty: 9
Rejestracja: 06 cze 2005 00:00
Lokalizacja: Katowice

Re: Export vi do starszej wersji lv

Post autor: ocp_pl » 04 kwie 2006 08:09

To jest bardzo "smieszny" problem.
W LV jest tka ze mozna zgrac program tlyko o jedna wersje w dol.
Kiedys (jakies 4 lata temu) robilem projekt, chyba dla amerykanow. To z 6.0 zgrywalem na 5.1, potem instalowalem 5.1 i nim dopiero zgrywalem na 5.0
Powiedzcie dlaczego tak jest? Jakies marketingowe chwyty?
Bo skoro 7.0 ptrafi na 6.1, 6.1 na 6.0 itd, to dlaczego 8.0 nie potrafi zapisac na 5.0? Zawsze mnie to intrygowalo...

Awatar użytkownika
Mikrobi
Posty: 1210
Rejestracja: 08 paź 2003 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Lokalizacja: United Kingdom

Re: Export vi do starszej wersji lv

Post autor: Mikrobi » 04 kwie 2006 14:45

Prawdopodobnie - tutaj można tylko spekulować jeśli nie jest się inzynierem z grupy J.Kodoskiego programującej kolejne silniki LabVIEW - nastepują zmiany.
Miedzy 6i a 6.1 a w zasadzie każdą wersją wystepują zmiany w metodzie obsługi i kompilacji diagramu do kodów wynikowych. To pociaga za sobą konieczność konwersji diagramów z wcześniejszej wersji do postaci obecnej i w kierunku przeciwnym, co wymaga dodatkowych mechanizmów w środowisku. Mozna zakładać że gdzieś w budynkach w Austin są pokoje w których są komputery w których są programy potrafiące wykonać konwersję dowolnej wersji na dowolną wersję.

...a może się mylę? ;)

Zapewne jest to wykonalne. Tylko nie ma istotnej marketingowo potrzeby w zmianie kodów z wersji niższych na wyższe lub zapisie o kilka generacji wstecz.
Kończąc : zmiany które widać w interfejsie i zmiany które widać na diagramie to tylko wierzchołek góry lodowej. Wynikiem tego kumulowania się zmian jest konwerter 'o wersję niżej i nie dalej'.
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI

ODPOWIEDZ