Witam,
XYGraph pozwala podłączyć inny sygnał na oś X. Niestety nie zapisuje poprzednich danych tylko wyświetla aktualne.
Z sygnałem chciałbym zrobić rzecz następującą,
Dane są nadawane partiami co dwie sekundy, ale w domenie czasu są ciągłe. Tworze dwie tablice, jedną z czasami a drugą z wartościami. Obie są równo długie ale z każdym cyklem mają różną długość, ponieważ dane są wyciągane z kolejki ( transmisja RS232) i to zależy od ilości danych w kolejce.
Chciałbym te dane na początek filtrować. Niestety tablica, która ma 17 próbek przy częstotliwości próbkowania 800Hz jest za krótka. Trzeba by pozbierać te tablice w jedną większą. Przygotowałem stosowny kod. Niestety napotkałem problem tego typu, że wyjściowa tablica np. zawierająca 400 skumulowanych próbek jest w każdym cylku pętli wrysowywana do charta i mam te same dane zkopiowane x razy ( w każdym cyklu pętli dokładane są kolejne krótkie tablice gdy tymczasem długa się jeszcze nie zmienia i cały czas chart dodaje te 400 próbek)
Dodatkowo jest problem z domeną czasu. Chart sam numeruje próbki. Ja mam przyporządkowany nr próbki do wartości i nie zawsze są to kolejne nr. Czasami jeden nr wypada.
Za chwilę równolegle do tych procesów będę miał akwizycję DAQ i sygnały będą w DDT.
Jestem w stanie tak zmontować kod aby próbki były oddalone od siebie w równej odległości czasowej. Niestety układ podczas nadawania robi co 2 sekundy przerwy, więc prosta konwersja 1D array to DDT gubi domenę czasu i chart wyświetla od nowa. Do tego stosując 1D array do DDT nie mogę wprowadzić własnej nr próbek czy podania czasu czy częstotliwości próbkowania...
Tymczasem idea którą chcę zrealizować jest śmiesznie prosta. Zamienić 2 tablicowy sygnał na taki, który umożliwi mi korzystanie z dobrodziejstw DSP oferowanych przez Labview.
Mam nadzieję, że udało mi się odpowiedzieć na pytanie
Pozdrawiam
Miłosz