Zapis godziny do pliku

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
tommt
Wersja środowiska: LabVIEW 8.5

Zapis godziny do pliku

Post autor: tommt »

Witam serdecznie, jestem bardzo początkującym użytkownikiem LABVIEW i zdaje sobie sprawę z tego, że mój problem może (a nawet napewno) wyda się Wam banalny ale szukam rozwiązania od jakiegoś czasu i nic.

A oto mój problem. Na zajęciach mamy wykonać taki programik, który będzie zczytywał temperatury z aparatury laboratoryjnej plus inne rzeczy (ale to już mam) i mamy zapisać 3 wybrane temperatury do pliku .txt. Jak zapisać to wiem, ale w 1 kolumnie mam wstawić czas (godzinę odczytu temperatury) i kompletnie nie wiem jak to zrobić. Z tego co udało mi się zrobić to jedynie zapis czasu w milisekundach który biegnie cały czas i jedynie po rozpoczęciu zapisu w kolumnie oboj pokazują się wartości, ale to nie o to chodzi. Bardzo proszę o pomoc. W załączniku przesyłam pliczek. Są w nim numeriki a nie temp jak wczesniej wspominalem, ale chodzi mi tylko o czas.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam, Tomek
Załączniki
zapis_do_pliku.vi
(13.44 KiB) Pobrany 314 razy
Awatar użytkownika
Mikrobi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Zapis godziny do pliku

Post autor: Mikrobi »

Proponuje zamienić liczby na tekst (Number To Fractional String), połaczyć Concatenate Strings rozdzielając stałą tekstową Tab a na pierwszej pozycji, tam gdzie oczekiwany jest czas wykorzystać wyjście z bloczka Format Date/Time String.
Trzeba będzie poczytać trochę w pomocy kontekstowej i posprawdzać jak działaja znaki formatujące czas dla wejścia time format string (%c).
Tak utworzony / skonkatenowany zestaw stringów warto oczywiście zakończyc znakiem końca lini.
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI
tommt

Re: Zapis godziny do pliku

Bardzo dziękuję za pomoc w uporaniu się z problemem.
tommt

Witam jeszcze raz,
Jednak mam jeszcze jeden problem. Po zapisaniu do pliku moich temperatur w pliku pojawia sie kilkadziesiąt wartości z tego samego czasu. Jak zrobić, albo co zrobić aby odczytywanie i zapisywanie danych do pliku następowało co sekunde? Prosiłbym jeszcze o skomentowanie tego co do tej pory zrobilem. Czy może tak byc?

plik w załączniku

Dziekuje za pomoc i pozdrawiam
Załączniki
zapis_do_pliku.vi
(16.41 KiB) Pobrany 319 razy
Awatar użytkownika
coolfon
Wersja środowiska: LabVIEW 2009
Kontakt:

Post autor: coolfon »

tommt pisze: Po zapisaniu do pliku moich temperatur w pliku pojawia sie kilkadziesiąt wartości z tego samego czasu.
Rozumiem, że zamieszczony tu kawałek kodu w docelowym programie znajduje się w pętli (skoro dostajesz kilkadziesiąt próbek na sekundę). Najprostszym sposobem, aby zapis odbywał się co określony czas, jest skorzystanie z bloczka Wait (ms) z palety Timing. Ewentualnie można też skorzystać ze struktury Event i podpiąć odpowiednią wartość (również w ms) do Timeout terminal'a.
timeout.png
timeout.png (10.82 KiB) Przejrzano 6503 razy
Rozwiązań na pewno jest więcej, te dwa tylko dla przykładu.
tommt

Super, dziekuje wszystkim za pomoc:) pozdrawiam
ODPOWIEDZ