czujnik 18B20 przez RS232
Może te forum okaże się bardziej przyjazne dla uzytkowników stawiających pierwsze kroki w świecie labview, mam taką nadzieję ^^ otóż mam taki problem, a właściwie potrzebuję konsultacji odnosnie 18B20 mierzącego temperaturę w pełnym zakresie dokładności
No niby wszystko ładnie, pieknie, prosto, ale macie może pomysł, jak skonfigurować cały tor pomiarowy od 'visa serial' aż do 'scan from string' w taki sposób, żeby 'scan from string' podawał odczytane dane szeregowe w postaci 12 równoległych linii (dla pełnej rozdzielczości pomiarowej termistora), na których pojawiać się będą bity odczytane z 18B20 tak, żeby powiedzmy co 1 sekundę, albo 2 sekundy mieć odczyt temperatury..?
Tymi równoległymi bitami zajmie się już przygotowana formuła licząca...
Bardzo proszę o jakiekolwiek wskazówki i porady... Ewentualnie może w jakiś inny sposób zrealizować tor pomiarowy, ale z tego co się orientuję visa serial jest najlepszym rozwiązaniem...
Ja osobiście myślałem, aby przestawić 'data bits' na 6 i spróbować w jakiś (jeszcze bliżej nieokreslony sposób) odczytać 2 paczki po 6 bitów, czy to przez rejestr, czy też pętlę iterowaną... nie szukam gotowego lekarstwa na ten problem (chociaż to by bardzo ułatwiło zycie), ale wszelkie info na temat 1wire bus i odczytu danych z RS będą na wagę złota :3
Tymi równoległymi bitami zajmie się już przygotowana formuła licząca...
Bardzo proszę o jakiekolwiek wskazówki i porady... Ewentualnie może w jakiś inny sposób zrealizować tor pomiarowy, ale z tego co się orientuję visa serial jest najlepszym rozwiązaniem...
Ja osobiście myślałem, aby przestawić 'data bits' na 6 i spróbować w jakiś (jeszcze bliżej nieokreslony sposób) odczytać 2 paczki po 6 bitów, czy to przez rejestr, czy też pętlę iterowaną... nie szukam gotowego lekarstwa na ten problem (chociaż to by bardzo ułatwiło zycie), ale wszelkie info na temat 1wire bus i odczytu danych z RS będą na wagę złota :3
czujnik 18B20 połaczyłem według schematu zaczerpniętego z tej strony:
http://kml.jogger.pl/2009/10/29/termome ... com-i-usb/
http://kml.jogger.pl/2009/10/29/termome ... com-i-usb/
- ky3orr
- Wersja środowiska: LabVIEW 8.6
- Kontakt:
Zer0 możesz podać skąd wziąłeś ten kod?
rozumiem, że transmisja ma bazować na analizowaniu stanu linii DTR.
nie rozumiem natomiast po co w port wysyłany jest string: MEANS:VOLT:DC?
wygląda to jak sterowanie jakiegoś urządzenia po GPIB lub coś w tym stylu
na mój gust trzebaby stworzyć vija, który przesyła dane szeregowo po linii DTR właśnie.
rozumiem, że transmisja ma bazować na analizowaniu stanu linii DTR.
nie rozumiem natomiast po co w port wysyłany jest string: MEANS:VOLT:DC?
wygląda to jak sterowanie jakiegoś urządzenia po GPIB lub coś w tym stylu
na mój gust trzebaby stworzyć vija, który przesyła dane szeregowo po linii DTR właśnie.
Re: czujnik 18B20 przez RS232
AAA xD Te "means:volt:dc?" to tak na pałe wpisałem, żeby labVIEW nie chciał nić ode mnie przy uruchamianiu symulacji
bo ten tor pomiarowy to był tak naprawde z ksiązki brany, gdzie był pokazany przykład VISA serial...
Przemyślałem troche sprawe i pomyslałem, żeby w ilości bitów zamiast 8 wpisać 6 i w któąś VISE ,czy to write, czy read wstawić pętlę iterowaną czasem odczytu 6 bitów...
Ale kurcze dużo kąbinowania wychodzi w takim układzie... więc szukam jakiejś pomocy, wskazówki jak by to konkternie skonfigurować, żeby RS232 odczytywał 12 bitów (chociaż RS ma 8 bitowy bufor) i żeby te bity mozna było na raz na sekundę, równolegle odczytać... coś czuje, że czeka mnei niezły hardkor :S
Przemyślałem troche sprawe i pomyslałem, żeby w ilości bitów zamiast 8 wpisać 6 i w któąś VISE ,czy to write, czy read wstawić pętlę iterowaną czasem odczytu 6 bitów...
Ale kurcze dużo kąbinowania wychodzi w takim układzie... więc szukam jakiejś pomocy, wskazówki jak by to konkternie skonfigurować, żeby RS232 odczytywał 12 bitów (chociaż RS ma 8 bitowy bufor) i żeby te bity mozna było na raz na sekundę, równolegle odczytać... coś czuje, że czeka mnei niezły hardkor :S
- Ender
- Wersja środowiska: LabVIEW 2009
To że chcesz odczytać 12 bitową wartość temperatury nie znaczy, że nagle wzrośnie długość bajtu danych przesyłanego po RS. Szybki rzut okiem na kartę katalogową i zobaczysz, że wartość temperatury przesyłana jest w dwóch ośmiobitowych bajtach, gdzie najstarsze bity MSB zawierają znak, a pozostałe 9 do 12 bitów (w zależności od ustawień w rejestrze konfiguracyjnym) zawiera odczytaną wartość temperatury.
-Czy orał pan już kiedyś morskie fale?
Colon rzucił mu chytre spojrzenie.
-Nie złapie mnie pan na taki numer, sir - rzekł - Wszyscy wiedzą, że konie by potonęły.
Leonard umilkł na chwilę i przestroił swój mózg na Radio Colon ....
-Nie złapie mnie pan na taki numer, sir - rzekł - Wszyscy wiedzą, że konie by potonęły.
- ky3orr
- Kontakt:
Zer0 może zainteresuje Cię przejściówka 1Wire<->RS232, dzięki której łatwo obsłużysz czujniik przez komponenty VISA (Serial).
http://idom.wizzard.one.pl/index.php?co=st_rs2321wire
i jeszcze cos takiego:
http://www.elportal.pl/index.php?module ... y&ceid=118
pozdrawiam
http://idom.wizzard.one.pl/index.php?co=st_rs2321wire
i jeszcze cos takiego:
http://www.elportal.pl/index.php?module ... y&ceid=118
pozdrawiam
ky3orr, coś czuję, że ratujesz mi skórę i jestem Ci winny ładną flaszkę
jutro skoro świt lece do sklepu z elektroniką i kupuje potrzebne komponenty
jak to odpale i skonfiguruje tor pomiarowy VISA, to normalnie cud będzie...
- ky3orr
- Kontakt:
o postępach swoich prac poinformuj tu nas kolego...Zer0 pisze:ky3orr, coś czuję, że ratujesz mi skórę i jestem Ci winny ładną flaszkęjutro skoro świt lece do sklepu z elektroniką i kupuje potrzebne komponenty
jak to odpale i skonfiguruje tor pomiarowy VISA, to normalnie cud będzie...
Narazie brak postepów... chociaż.. wiem już czego brakuje, aby projekt zadziałał jak należy. Otóż muszę sformułować odpowiednie zapytanie dla VISA write, bo w zalezności od tego, co wpiszę w VISA write takie wartości mam na stringu. No i kolejny problem to konfiguracja scan from string. Przeglądając aplikację lbview32 z tej paczki http://decibel.ni.com/content/docs/DOC-1092 oraz plik Read DS18B20 wyszło na jaw, że wraz z precyzją odczytu wiąże się ustawienie odpowiedniego czasu dla Wait (ms).. jak mniemam jest to ustawienie czasu dla Visa read... I odziwo dla ustawienia na wejściu VISA serial 7 bitów labview nie krzyczy błedu..
Zmodyfikowana wersja wygląda tak
I w sumie jak na obrazku, siedze i dobieram zapytanie oraz typ skanu, żeby na wyjściu scan from string otrzymać wartość bitową, albo hexa - jedno lub drugie rozwiązuje problem.
Co jeszcze mnie zastanawia, to ilośc bitów przy VISA serial, otóż gdy wpisana wartość =8, to lab krzyczy 'framing error BFFFF006B', natomiast przy 7 zachowuje się normalnie i program zaczyna działać bez błędu, pomijając kod 55
.
Co jeszcze mnie zastanawia, to ilośc bitów przy VISA serial, otóż gdy wpisana wartość =8, to lab krzyczy 'framing error BFFFF006B', natomiast przy 7 zachowuje się normalnie i program zaczyna działać bez błędu, pomijając kod 55
- Ender
- Wersja środowiska: LabVIEW 2009
Pracując z jakimkolwiek urządzeniem naprawdę polecam zapoznać się z jego kartą katalogową, najczęściej wszystko co niezbędne jest tam wytłumaczone
http://datasheets.maxim-ic.com/en/ds/DS18B20.pdf
W tym przypadku komunikacja opisana jest dokładniej na stronach 10-18, ale polecam przeczytać całą kartę. Sporo tego, komunikacja niestety nie sprowadza się do wysłania jednego pytania i uzyskania odpowiedzi, za każdym razem trzeba spełnić sekwencję transakcyjną, której przykłady są na stronie 18. Niestety z urządzeniami 1-wire nie miałem okazji się bawić, nie wiem również jak dobry jest konwerter na RS232 i na ile pozwala sterować linią komunikacyjną. Mam nadzieję, że lektura rzuci nieco światła na całe zagadnienie.
Pozdrawiam i życzę powodzenia
http://datasheets.maxim-ic.com/en/ds/DS18B20.pdf
W tym przypadku komunikacja opisana jest dokładniej na stronach 10-18, ale polecam przeczytać całą kartę. Sporo tego, komunikacja niestety nie sprowadza się do wysłania jednego pytania i uzyskania odpowiedzi, za każdym razem trzeba spełnić sekwencję transakcyjną, której przykłady są na stronie 18. Niestety z urządzeniami 1-wire nie miałem okazji się bawić, nie wiem również jak dobry jest konwerter na RS232 i na ile pozwala sterować linią komunikacyjną. Mam nadzieję, że lektura rzuci nieco światła na całe zagadnienie.
Pozdrawiam i życzę powodzenia
-Czy orał pan już kiedyś morskie fale?
A ja sie zastanawiam, czy ten DS18B20 był słusznie wybrany? może powinienem był wziąć się za lm335? O ile mozna go bezpośrednio do RS podpiąć (bez zewnętrznego kontrolera), może okazałby się łatwiejszy do odczytania temperatury?