Wyświetlenie konkretnej zakładki Tab Control przy starcie
-
garymarlin
- Wersja środowiska: LabVIEW 8.0
Chciałbym, aby po włączeniu programu użytkownikowi ukazała się pierwsza (docelowo może któraś z kolei) zakładka Tab Control. Szukałem w Property Node ale jak się okazało mało skutecznie. Proszę o wskazówki jak można problem rozwiązać.
- smiga
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Re: Wyświetlenie konkretnej zakładki Tab Control przy starcie
Zamień na indicator i na wejściu stwórz stałą (enum)
- Załączniki
-
- 11.jpg (5.44 KiB) Przejrzano 5469 razy
- skoziate
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
- Kontakt:
Wystarczy wybrać docelową zakładkę i ustawić bieżącą wartość jako domyślną. Przy pomocy Property Node też można - właściwość to po prostu Value.
Pozdrawiam,
Sebastian
Sebastian
-
garymarlin
- Wersja środowiska: LabVIEW 8.0
Re: Wyświetlenie konkretnej zakładki Tab Control przy starcie
Dzięki wielkie, udało się.
Jeśli chodzi o poradę smiga; to niestety nie działa do końca tak jak bym chciał. Rzeczywiście na początku wyświetla się zakładka 1., ale podczas pracy programu nie mogłem przełączać zakładek.
Dlatego też skorzystałem z rady skoziate. Po ustawieniu 1. zakładki jako domyślną faktycznie po włączeniu VI po raz pierwszy działa znakomicie (mam ustawione w VI Properties, że VI startuje w momencie otwarcia pliku), natomiast każde ponowne uruchomienie VI ręczne, już z poziomu LabVIEW, nie daje tego efektu. Dlatego na początku dałem Tab Control/Create/Invoke Node/Reinitialize to Default. Teraz działa w każdym przypadku.
Dzięki za podpowiedzi
Jeśli chodzi o poradę smiga; to niestety nie działa do końca tak jak bym chciał. Rzeczywiście na początku wyświetla się zakładka 1., ale podczas pracy programu nie mogłem przełączać zakładek.
Dlatego też skorzystałem z rady skoziate. Po ustawieniu 1. zakładki jako domyślną faktycznie po włączeniu VI po raz pierwszy działa znakomicie (mam ustawione w VI Properties, że VI startuje w momencie otwarcia pliku), natomiast każde ponowne uruchomienie VI ręczne, już z poziomu LabVIEW, nie daje tego efektu. Dlatego na początku dałem Tab Control/Create/Invoke Node/Reinitialize to Default. Teraz działa w każdym przypadku.
Dzięki za podpowiedzi