Waveform Chart - problem z wyświetlaniem

Tematy związane z tworzeniem dużych aplikacji. Zaganiednia dotyczące architektury oraz zasad tworzenia optymalnych rozwiązań.
mjcorp
Wersja środowiska: LabVIEW 8.6

Post autor: mjcorp »

Witam :) Na załączonym obrazku połączenia a problem przedstawia się następująco: kolejne porcje danych (repack do 400 próbek) po przefiltrowaniu są dopisywane na chartcie, jednak co jakiś czas ( czasami nawet co drugą porcje) chart rozpoczyna wyświetlanie od nowa czyszcząc się samoistnie. Czasami przez dobre 10s się to nie dzieje, a czasami zastaje mnie problem przy kolejnej porcji.. Częstotliwość próbkowania jest 800 Hz. Pierwszy filtr odcina 50Hz drugi to Lowpass. Waveform Chart posiada wiele opcji do wyciągnięcia i sterowania pracą lecz nie mam pojęcia, które powinienem i jak sterować. Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam
Załączniki
problem.JPG
Awatar użytkownika
skoziate
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Kontakt:

Re: Waveform Chart - problem z wyświetlaniem

Post autor: skoziate »

Cześć!

Jeśli dopisywać dowe nane do Waveform Chart, to zawsze należy dopisywać Waveform z dokładnie takim samym dt. Najmniejsza zmiana powoduje tworzenie nowego przebiegu w Waveform Chart. Sprawdź, czy filtrowanie nie powoduje zmiany częstotliwości próbkowania w Waveform. Jeśli tak się dzieje, to można podmienić nieprawidłowe dt prawodłowym.
Pozdrawiam,
Sebastian
mjcorp

Cześć:)

Dziękuję za szybką odpowiedź. Chciałbym zapytać jak to się robi :) ponieważ nie wiem jak sprawdzić dt albo narzucić stałe próbkowanie...

Pozdrawiam
Miłosz
Awatar użytkownika
skoziate
Administrator
Kontakt:

Proponuję przekonwertować DDT (Dynamic Data Type - ten granatowy) na Waveform i zastosować tę paletę Waveform, a w szczególności funkcję Build Waveform. W załączeniu przykład, jak ustawić wybrany dt w Waveform.
Załączniki
Przyklad.png
Przyklad.png (4.68 KiB) Przejrzano 10083 razy
Waveform palette.png
Pozdrawiam,
Sebastian
mjcorp

Witam ponownie, po wykonaniu tej czynności Chart wyświetla za każdym razem tylko jedną porcje danych. Nie zapamiętuje poprzednich. Tak więc nie rozwiązało to problemu... Bufor w Chartcie ustawiony jest na 5000 próbek a porcja danych wynosi 400 próbek. Czy tak powinno się to zachowywać?

Pozdrawiam
Miłosz
Awatar użytkownika
wino
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW

Post autor: wino »

5000 oznacza ilość wavefromów które wpisałeś do charta, nie wiem dlaczego wyświetla się tylko 400 próbek, bo powinno 5000x400 czyli jakieś 2000000, może porcje twoich danych są nierówne i dlatego wykres budowany jest od nowa
mjcorp

Witam, Repack Values wystawia false gdy nie posiada pełnej ilości danych... Zawsze jest 400 próbek.. Mam pytanie, w jaki sposób przeanalizować budowę Dynamic Data Type? Generalnie po konversji DDT na waveform otrzymuję tablicę waveformów... DDT otrzymałem wcześniej z konwersji tablicy jednowymiarowej. Te tablice są różnej długości dlatego korzystam z Repack Values aby ustandaryzować DDT przed filtracją.

Na załączonym do pierwszego posta zdjęciu przedstawiłem fragment, który u mnie w kodzie jest trzy razy wkopiowany.

Wcześniej z pętli otrzymuję dwuwymiarową tablicę zawierającą jakąś część danych. W tej tablicy dane są w kolumnie. Później wyciągam dane do jednowymiarowej tablicy, która potem jest konvertowana do DDT. Jeśli podłącze Charta do sygnału przed "Convert to Dynamic Data" to wyświetlanie jest prawidłowe. Jeśli ustawie przegrupowanie do 800 próbek na porcje to problem zdarza się rzadziej. Gdy ustawię 32 próbki to prawie wcale nie pozwala na odkładanie się danych w charcie. Może się zdarzyć, że ilość danych do konvertowania do DDT jest skrajnie mała ( 1 próbka).

Wydaje mi się, że jedynym sposobem na rozwiązanie problemu jest prześledzenie jakichś parametrów sygnału DDT. Wie może ktoś jak się do tego zabrać?
Może ktoś umie zrealizować podobne zadanie bez konwersji do DDT? Przepakować dane do zadanej ilości danych, przefiltrować ( bandstop-50Hz i LowPass - 200Hz) no i na charta :)

Problem wciąż nie rozwiązany :(

Dziękuje wszystkim za pomoc :)

Pozdrawiam
Miłosz
Awatar użytkownika
skoziate
Administrator
Kontakt:

Generalnie DDT jest dedykowany do rodziny Express VIs i rozumiem, dlaczego chcesz użyć - bo chcesz wykorzystać Repack Values (Express VI). Zaczynasz od zwykłej tablicy numeric, ale potem konwertując do DDT ponosisz konsekwencję dodawania częstotliwości próbkowania, która chyba domyślnie jest dawana jako 1 Hz.

Na pewno da się to zrobić bez Express VIs i DDT, tylko nie wiem dokładnie co chcesz uzyskać. Co masz na myśli "przepakować dane"? Zebrać w porcje po 400 wartości każda paczka?
Pozdrawiam,
Sebastian
mjcorp

Dokładnie to chcę zrobić, Wartość 400 próbek czy inna wpływa mi na tempo wyświetlania(częstość dopisywania danych do charta) i długość ramki danych do filtru.
Awatar użytkownika
skoziate
Administrator
Kontakt:

Może to upał, albo tylko ja, ale wciąż nie czaję co chcesz osiągnąć. Ostatni Twój post w ogóle mi nie pomógł.
Pozdrawiam,
Sebastian
mjcorp

Witam i przepraszam za niedokładny opis ;) W każdym cyklu pętli dostaję 3 tablice próbek(3 kanały), za każdym razem różnej długości. Zależy mi na tym, aby uzyskać porcje danych o znanej mi długości, które będę mógł przefiltrować i wyświetlić w Chartcie. :)

Pozdrawiam
Miłosz
ODPOWIEDZ