Pobieranie pozycji kursorów na wykresie

Tematy związane z tworzeniem dużych aplikacji. Zaganiednia dotyczące architektury oraz zasad tworzenia optymalnych rozwiązań.
Awatar użytkownika
TheLostOne
Wersja środowiska: LabVIEW 8.5

Post autor: TheLostOne »

Nie chcę zakładać kolejnego tematu, więc będę kontynuować w tym. Dane są już podzielone, wyświetlone, ogólnie szafa gra jednakże pojawił się kolejny problem.
To, że Ci się nie chce to nie znaczy, że masz tego nie robić. Nowy problem nie ma związku z poprzednim tematem == zakładamy nowy. Pitol

Na gaphie mam wyświetlone dwa przebiegi (domyślnie nazwijmy je plot1 i plot2). Dodatkowo mam 4 kursory z których jeden porusza się tylko po polt1 pozostałe trzy tylko po polt2. Potrzebuję pobierać położenie kursorów na wykresach i przeprowadzać na nich operacje matematyczne, np. znać różnicę czasu między kursorem 2 a 4 albo różnicę amplitud między 2 i 3. Mam nadzieję, że wiadomo o co mi chodzi.

Widziałem podobny temat na forum ale było to wytłumaczone dość oględnie w taki sposób, że nie wiedziałem co mam zrobić. Ktoś jest w stanie wytłumaczyć mi to krok po kroku? :)
Proszę mówić wolno i wyraźnie.
Awatar użytkownika
TheLostOne

Re: Pobieranie pozycji kursorów na wykresie

Pitol pisze:To, że Ci się nie chce to nie znaczy, że masz tego nie robić. Nowy problem nie ma związku z poprzednim tematem == zakładamy nowy.
Nie napisałem, że "nie chce mi się" tylko że "nie chcę" w sensie nie chcę śmiecić na forum zakładając kolejnego wątku. Nie robiłem tego z lenistwa tylko z szacunku dla tych, co muszą to sprzątać.
Awatar użytkownika
Pitol
Moderator
Wersja środowiska: LabVIEW 2019

Re: Pobieranie pozycji kursorów na wykresie

Post autor: Pitol »

Nieważne, chodzi o to, że kontynuując wątek nie informujesz ludzi o swoim nowym problemie! Bo wątek wciąż nazywa się "coś tam odczyt z pliku dat" zamiast "problem z kursorami".

W każdym razie jeśli chodzi o odczyt informacji o kursorach to należy skorzystać z Prop. Node.
Na początek należy wybrać Active Cursor
L1.PNG
L1.PNG (1.51 KiB) Przejrzano 4560 razy
Kursory liczone są od 0. Jeśli masz cztery kursory to 0,1,2,3. Jeśli podepniesz coś większego dostaniesz błąd.
Następnie należy wybrać kolejną pozycję z Prop. Node (dla przykładu chcesz policzyć różnice w poz. X kursora 1 i 2):
L2.PNG
L2.PNG (2.24 KiB) Przejrzano 4560 razy
Dostępne jest mnóstwo parametrów kursorów, to już od Ciebie zależy jak je użyjesz. Najważniejsze jest, żeby wybrać najpierw Active Cursor. Jeśli potrzebujesz bardziej szczegółowego wyjaśnienia to napisz.
ObrazekObrazekObrazek
Chcesz taki podpis? Zajrzyj tutaj
Awatar użytkownika
TheLostOne

Dziękuję za zwrócenie uwagi, teraz będę się tego trzymać.
Dziękuję również za odpowiedź, wszystko działa bez problemu ;)
ODPOWIEDZ