Atrybuty kamery USB

Tematyka związana z tworzeniem aplikacji w LabVIEW do obsługi wizji oraz wszelkich operacji na obrazie.
Awatar użytkownika
Labqu
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

Atrybuty kamery USB

Post autor: Labqu »

Witam :)

Batalii z kamerą USB ciąg dalszy. Tym razem chodzi o łatwą możliwość zmiany parametrów takich jak rozdzielczość, jasność, kontrast, gamma, itp. W przykładowych VI znalazłem przykład: Grab and Attributes, jednak po zajrzeniu w kod trochę się zniechęciłem. Czy ktoś z Was ma jakiś zamysł jak w najprostszy sposób można się z tym uporać ?

Druga sprawa to książka do LabVIEW. Na polskim rynku znalazłem jedną pozycję "LabVIEW w praktyce", jednak po szybkim zaznajomieniu się z nią w księgarni stwierdzam, że zbyt wiele w niej nie ma. Co polecacie w takim razie ? Na ebayu trochę tego jest, lecz w ciemno nie chciałbym nic kupować.

Pozdrawiam :)
You don't need a reason to help people.
Awatar użytkownika
>Adam<
Wersja środowiska: LabVIEW 7.0

Re: Atrybuty kamery USB

Post autor: >Adam< »

Witam
Możesz też zapoznać się z książką "Komputerowa technika pomiarowa : oprogramowanie wirtualnych przyrządów pomiarowych w LabVIEW" Dariusz Świsulski.
Książka podobna do Labview w praktyce Chruściela ale moim zdaniem lepiej napisana i więcej przykładów w niej się znajduje.
Awatar użytkownika
Labqu
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

Re: Atrybuty kamery USB

Post autor: Labqu »

Dziękuję, zamówiłem sobie w bibliotece już.

Co do poprzedniego problemu, moduł do akwizycji obrazu wymaga jeszcze chyba wiele poprawek. Następująca sytuacja:

Dla wbudowanej kamery w laptopie, mogę zmieniać parametry (saturation, hue...), chociażby przy pomocy: Grab and Basic Attributes.vi, natomiast przy wyborze drugiej kamery już okno zmiany parametrów jest nieakwtyne. Dlaczego ?

Kamera jest jak najbardziej sprawna.
You don't need a reason to help people.
ODPOWIEDZ