Jak sterować serwomechanizmem

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Sneju

Jak sterować serwomechanizmem

Post autor: Sneju »

Pytanie tak jak w temacie czyli jak sterować serwomechanizmem w LabView ?
Sneju
bogdani
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Kontakt:

Re: Jak sterować serwomechanizmem

Post autor: bogdani »

Witaj

Możesz np. użyć toolkitu SoftMotion :-) gdzie masz wszystko co cię interesuje.

bogdani
Ktoś ci pomógł na forum? Podziękuj dając pochwałę.

Obrazek Obrazek Obrazek
Sneju

A jak nie chce wydawać kilka set lub nawet tysięcy złotych na dodatki do LabView ?

Da się to jakoś pominąć ?

Może miejsce gdzie można ten dodatkek ściągnąć za free !

A jeśli nie to może jakiś programik albo coś co może mi sie przydać - bo bardzo mi jest to potrzebne !
Sneju
Sneju

Ściagłem jakąś 30-dniową wersję tego NI-motion ale nie ma tam nic ciekawego !
Ja musze sterować serwem za pośrednictwem karty pomiarowej !
Sneju
bogdani
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Kontakt:

Post autor: bogdani »

Widzidsz, jakbym był jasnowidzem to bym tu nie zaglądał...

Skąd mam niby wiedzieć czym dysponujesz... Nic wcześniej nie napisałeś o karcie pomiarowej...

bogdani
Ktoś ci pomógł na forum? Podziękuj dając pochwałę.

Obrazek Obrazek Obrazek
Sneju

Myślałem że to bez róźnicy co sie ma.
Jestem początkujący w tym temacie.
No a przy założeniu, że mam tą katę pomiarową jest to karta NI USB-6008 to da się jakoś wysterować tym serwem ?
Sneju
Awatar użytkownika
decyl
Kontakt:

Post autor: decyl »

czy chodzi Ci po prostu o sterowanie jakimś siłownikiem lub elektrozaworem pryz pomocy karty NI-6008, a dokładniej przy pomocy wyjść cyfrowych tej karty i np karty przekaźnikowej? Czy to ten siłownik jets sterowany impulsem? Odpisz czy dobrze zrozumiałem. pozdro
Awatar użytkownika
Qlek

Post autor: Qlek »

Witam
Nie wiem dokladnie jakim serwomechanizmeme chcesz sterowac ale ja sie spotkalem nazwijmy to z hobbystycznymi serwami czyki sterowanym tak zwanym PWM
Ten problem udalo mi sie zalatwic dosc szybko bo zakupilem sobie cos co sie nazywa Mini SSC II Servo Controler

http://www.seetron.com/ssc.htm

Pozwala on na bardzo proste sterowanie serwomechanizmami przez port COM i stosowanie funkcji VISA
Qlek
Sneju

Chce sterować serwomechanizmem za pomocą karty pomiarowej USB-6008, a dokładniej za pomocą jej wyjść cyfrowych.
Tu jest adres strony gdzie jest bardzo fajnie wyjaśnione jak działa serwomechanizm : http://www.henryk.mbapp.com/servo/servo.html
Sneju
Awatar użytkownika
Qlek

Post autor: Qlek »

No i super dokladnie takie serwomechanizmy sterowalem, typowe modelarskie przy pomocy tego SSC II. Proste i przyjemne pozwala na kontrolowanie 8 serw z jednego uklady i mozna podlaczyc kolene SSC II i tak az do 256 serw jesli dobrze pamietam.
Jesli chodzi o steorwanie przy pomocy tej karty to niestey nie pomoge nic :( bo nawet sie takim czyms nie bawilem
Qlek
Awatar użytkownika
decyl
Kontakt:

Post autor: decyl »

Sneju pisze:Chce sterować serwomechanizmem za pomocą karty pomiarowej USB-6008, a dokładniej za pomocą jej wyjść cyfrowych.
Tu jest adres strony gdzie jest bardzo fajnie wyjaśnione jak działa serwomechanizm : http://www.henryk.mbapp.com/servo/servo.html
Mając NI-6008 wystawiasz temu serwo impulsy o odpowiedniej długości. Długości impulsów ustawiasz wystawiając po prostu 1 logiczną na DO i zdejmując ją po odpowiednim czasie. Wszystko to robisz używając oprogramowania które dostałeś wraz z kartą NI-6008. Jeśli czegoś Ci brakuje to daj znać to Ci wyśle.
Gość

Post autor: Gość »

Mam prośbe chce zaprogramować układ tak aby realizował dowolną traansmitancje i poprzez sprzezenie zwrotne podac wyjscie na regulator PID poszukóje programu lub wskazówki w jwkim języku będzie najlepiej to zrobić
ODPOWIEDZ