Witam,
czy jest inny sposób na opóźnienie iteracji w pętli while? Do licznika iteracji w jednej pętli mam podpięte dwa warunki i chciałbym, żeby dla jednego licznik iteracji "chodził" szybciej a dla drugiego wolniej. Jest jakaś opcja na rozwiązanie tego problemu?
Inny sposób na opóźnienie czasowe iteracji pętli
-
PiDi
- Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Re: Inny sposób na opóźnienie czasowe iteracji pętli
Użycie różnych wartości opóźnienia w zależności od warunku - o to chodzi?
- Załączniki
-
- szybkowolny.vi
- (7.66 KiB) Pobrany 460 razy
Bardziej chodzi mi o dwa różne opóźnienia w jednej pętli while. Mogą być dwa case'y w środku, jednak działają one w tym samym czasie, a to jest największy problem, żeby zrobić dwa różne opóźnienia dla każdego z case'ów w tym samym czasie.
-
smiglo
- Wersja środowiska: LabVIEW 2010
Wydawało mi się, że to rozwiązanie Pidiego to jest to o co chodzi...
Czy może chodzi o coś takiego, że masz dwa zadania, które chciałbyś z różną częstotliwością obsługiwać w jednej pętli WHILE??
Jeśli tak, to wstaw jakąś podstawę czasową np. 100 ms i licznik na shift registerze, przy doliczeniu do pewnej wartości również wykonujemy to drugie zadanie.
Czy może chodzi o coś takiego, że masz dwa zadania, które chciałbyś z różną częstotliwością obsługiwać w jednej pętli WHILE??
Jeśli tak, to wstaw jakąś podstawę czasową np. 100 ms i licznik na shift registerze, przy doliczeniu do pewnej wartości również wykonujemy to drugie zadanie.
smiglo
Myślałem, że to rozwiązanie zda egzamin, jednak potrzebuję czegoś innego. Chodzi mi bardziej o to, żeby pociągnąć iterację do dwóch case'ów i na każdym drucie prędkość iteracji ma być inna. Całość w jednej pętli while. Druga funkcja musi się wykonywać cały czas, jednak wolniej. Coś jakby w jednej pętli while umieścić dwa liczniki, jeden będzie liczył szybciej, drugi wolniej. Oczywiście w tym samym czasie. Da radę coś takiego wymodzić w Labview?
-
smiglo
- Wersja środowiska: LabVIEW 2010
To rozwiązanie, które pokazałem działa w ten sposób, że co 100 ms wykonywane jest jedno zadanie, a co wielokrotność tego czasu (np. 500 ms) wykonywane jest zadanie drugie. Czyli de facto tak jakby były dwie pętle WHILE z dwoma różnymi opóźnieniami. Co to znaczy, że funkcja ma się wykonywać cały czas? - po wykonaniu funkcji będzie pauza itd.
smiglo