Zmiana rozmiaru wykresu
Zmiana rozmiaru wykresu
Witam,
widziałem na forum temat który dotyczył zmiany rozmiaru grafu, jednak nie zmienia on całego wykresu tylko pole wyświetlające, czyli nie widać już np osi X na powiększonym rozmiarze. Znalazłem na zagranicznym forum program który to omija ale nie mam pojęcia jak to działa;/ Czy mógłby mi ktoś z tym pomóc?
Widzę, że działanie oparte jest o kliknięcie myszy, ja bym potrzebował tylko żeby po naciśnięciu przycisku wykres np powiększał się dwukrotnie, ale u mnie parametry: Bounds, Master Bounds itp za nic w świecie nie chcą się zrobić modyfikowalnymi:( Jak autor programu to ominął?
co do pliku to znaleziony na http://objectmix.com/labview/171378-lab ... rol-2.html
Pozdrawiam
MeeHow
widziałem na forum temat który dotyczył zmiany rozmiaru grafu, jednak nie zmienia on całego wykresu tylko pole wyświetlające, czyli nie widać już np osi X na powiększonym rozmiarze. Znalazłem na zagranicznym forum program który to omija ale nie mam pojęcia jak to działa;/ Czy mógłby mi ktoś z tym pomóc?
Widzę, że działanie oparte jest o kliknięcie myszy, ja bym potrzebował tylko żeby po naciśnięciu przycisku wykres np powiększał się dwukrotnie, ale u mnie parametry: Bounds, Master Bounds itp za nic w świecie nie chcą się zrobić modyfikowalnymi:( Jak autor programu to ominął?
co do pliku to znaleziony na http://objectmix.com/labview/171378-lab ... rol-2.html
Pozdrawiam
MeeHow
- Załączniki
-
- Resize.vi
- (50.21 KiB) Pobrany 420 razy
-
PiDi
- Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Re: Zmiana rozmiaru wykresu
W tamtym programie wywoływana jest funkcja ResizeObjFromRef, którą można wydobyć z pliku LabVIEW.exe - dwa kliki na bloczek Call Library Function Node, podaj mu ścieżkę do tego pliku w twojej instalacji LabVIEW (jest w głównym folderze).
A co jest nie tak w rozwiązaniu z załącznika?
A co jest nie tak w rozwiązaniu z załącznika?
- Załączniki
-
- powiekszanie.vi
- (14.51 KiB) Pobrany 428 razy
Korzystam z plot bounds, bo mam 4 wykresy:
1 2
3 4
i chcę zrobić tak, żeby możliwe było ukrywanie wybranych wykresów, a sąsiedni żeby był rozciągany, tzn. ukrywam 2 -> 1 zajmuje też jego miejsce, ukrywam 1,2,3 -> 4 jest rozciągany, przy czym przesuwa się w miejsce 1, stąd zrezygnowałem z plot area size.
a jaki dokładnie jest problem? rozciąga mi się samo pole wykresu , bez obramowania, skali itp (załącznik).
1 2
3 4
i chcę zrobić tak, żeby możliwe było ukrywanie wybranych wykresów, a sąsiedni żeby był rozciągany, tzn. ukrywam 2 -> 1 zajmuje też jego miejsce, ukrywam 1,2,3 -> 4 jest rozciągany, przy czym przesuwa się w miejsce 1, stąd zrezygnowałem z plot area size.
a jaki dokładnie jest problem? rozciąga mi się samo pole wykresu , bez obramowania, skali itp (załącznik).
-
PiDi
- Wersja środowiska: LabVIEW 2017
W załączniku chyba wszystko, co się może przydać.
- Załączniki
-
- powiekszanie_v2.vi
- (32.83 KiB) Pobrany 438 razy
Zmiana rozmiaru wykresu
Jeszcze jedno:) jak dodać event odpowiedzialny za maksymalizację wykresu? jak chce dodać taki, który będzie reagował na zmianę 1,2 i 3 jednocześnie to się buntuje, że może być tylko jeden...
jak stworzyłem sobie nowe zmienne, których wartość zależała od trzech innych - np dla maksymalizacji 4 -> AND (1,2,3) to nie reaguje mi na to zdarzenie;/ dlaczego?
jak stworzyłem sobie nowe zmienne, których wartość zależała od trzech innych - np dla maksymalizacji 4 -> AND (1,2,3) to nie reaguje mi na to zdarzenie;/ dlaczego?
- smiga
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
NIe wiem czy dobrze zrozumiałem problem, ale sprawdź coś takiego: w okienku Edit Events masz na dole po lewej Add Event - tam możesz kilka eventów dodać, czyli obsłużyć w ten sam sposób różne eventy.
Jeżeli też dobrze zrozumiałem chciałbyś żeby zmiana wartości jakiegoś wskaźnika wygenerowała event? Eventy pochodzą z GUI czyli z akcji użytkownika (np. kliknięcie myszką). Jeżeli chcesz żeby pochodziły z programu musisz sobie stworzyć tzw. User Event. Polecam artykuł: http://www.kmeif.pwr.wroc.pl/wwwroot-km ... events.htm
Jeżeli też dobrze zrozumiałem chciałbyś żeby zmiana wartości jakiegoś wskaźnika wygenerowała event? Eventy pochodzą z GUI czyli z akcji użytkownika (np. kliknięcie myszką). Jeżeli chcesz żeby pochodziły z programu musisz sobie stworzyć tzw. User Event. Polecam artykuł: http://www.kmeif.pwr.wroc.pl/wwwroot-km ... events.htm
Zmiana rozmiaru wykresu
jest jeszcze jeden problem... chciałem to wrzucić jako dodatek do bardziej rozbudowanego programu ale wtedy nie bardzo reaguje on na inne przyciski:( domyślam się, że chodzi o to, że wchodzi do pętli zdarzenia i cały czas czeka...
uruchamiam vi w trybie ciągłym, więc czy jest jakiś sposób na ominięcie tego?
uruchamiam vi w trybie ciągłym, więc czy jest jakiś sposób na ominięcie tego?
- smiga
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Tryb ciągły to największe zło - zapomnij o nim
Wrzuć konstrukcję, którą zbudowałeś - VI główny (bez wszystkich "kwiatków" tylko z wywołaniem tego SubVI'a) + VI z wykresami
Wrzuć konstrukcję, którą zbudowałeś - VI główny (bez wszystkich "kwiatków" tylko z wywołaniem tego SubVI'a) + VI z wykresami