Zapis diagramow do pliku

Tematy związane z tworzeniem dużych aplikacji. Zaganiednia dotyczące architektury oraz zasad tworzenia optymalnych rozwiązań.
Awatar użytkownika
Harnas
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

Zapis diagramow do pliku

Post autor: Harnas »

Czesc,

mam problem, ktory wiem jak moglbym rozwiazac ale to rozwiazanie mi sie nie podoba :D
Raz dziennie pomiary (pare kanalow z czestotliwoscia 1Hz) z ostatniej doby musza byc zapisywane jako diagramy do pliku. Wiem, ze moge przez cala dobe rysowac diagram w LV a potem poprostu go eksportowac jako JPEG. Tylko, ze przez cala mase innych prozesow nie chce niepotrzebnie obciazac komputer a na te diagramy na FP same w sobie sa tez mi niepotrzebne. Szukalem jakiegos rozwiazania na necie, ale przewaznie odsylaja mnie wlasnie do eksportwania diagramu do pliku.
I tutaj moje pytanie:
czy znacie jakas sprytna metode jak to zrobic oszczedzajac zuzycie procesora i ramu ?
Myslalem, ze mozna to jakos zrobic w ramach SubVIa albo przez jakis zewnetrzny program sterowany z LV ale jak zaczne probowac to strace pare dni a niekoniecznie musi wyjsc.

Pozdrawiam wszystkich ;)
harnas

PS. Pomiary te sa tez caly czas zapisywane do pliku.
Ostatnio zmieniony 11 cze 2014 09:44 przez Harnas, łącznie zmieniany 1 raz.
TMa
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Re: Zapis diagramow do pliku

Post autor: TMa »

Skoro dane zapisywane są do pliku to w jakim celu na bieżąco trzymasz diagram w przetwarzaniu CPU? Może lepiej zrobić aplikację, która wyświetla na żądanie dane ze zdefiniowanego okresu czasu (w twoim przypadku domyślna wartością będzie ostatnie 24h) i na żądanie (lub automatem) zapisze w zdefiniowanej formie (format, pattern na nazwe pliku) w zdefinowane (ale konfigurowalne) miejsce :) coś w stylu TDMS Viewer.

PS. W wersji dla ambitnych można pomyśleć o rozwiązaniu sieciowym, np. https://plot.ly/
Awatar użytkownika
Harnas

Zapis diagramow do pliku

Boje sie, ze jak mu na raz kaze wyswietlic ostatnie 24h to caly programm zwolni i sie przytnie zanim zaladuje dane. Cos w tym stylu mialem jak wlaczalem na diagramie dane z ostatnich paru sekund taktowane z czestotliwoscia ca. 15kHz.
Awatar użytkownika
Pitol
Moderator
Wersja środowiska: LabVIEW 2019

Zapis diagramow do pliku

Post autor: Pitol »

Mam jedną propozycję, jednak zależy ona od rodzaju pomiarów, które robisz.
Jeżeli nie są to jakieś szybkozmienne przebiegi to możesz zrobić następującą rzecz:
1. Pomiary robisz tak jak robisz i zapisujesz je gdzieś (np. TDMS, czy coś)
2. W momencie, w którym chcesz wyświetlić/zapisać ten diagram ładujesz dane na wykres, ale... nie ładujesz wszystkich :)
Powiedzmy, że w ciągu dnia zbierze Ci się ~100k próbek. Wyświetlenie tego na wykresie to nieporozumienie.
Wystarczy, że zrobisz sobie funkcję, która będzie czytać np. co 100 próbek albo rzadziej i to wyświetlała na wykresie.

Robiłem kiedyś coś podobnego i działało dobrze.
ObrazekObrazekObrazek
Chcesz taki podpis? Zajrzyj tutaj
Jamal79
Wersja środowiska: LabVIEW 2012

Zapis diagramow do pliku

Post autor: Jamal79 »

Mozesz otworzyc kopie tego pliku po sieci?? Nie obciazysz pomiarowego PCeta.

Uzywasz moze Diadema?? w LV masz opcje ekspotru do raportu Diademowskiego. (Niewiem ile "zrzera" to CPU i reszty.) A tam jest sporo opcji na export np do PDFu, itd...
Awatar użytkownika
Pitol
Moderator

Zapis diagramow do pliku

Problem nie leży w narzędziu, ale w liczbie danych, które mają być obrobione. Nie ma programu, który nie przytnie się przy próbie wrzucenia do pamięci 1M albo więcej próbek.
ObrazekObrazekObrazek
Jamal79

Zapis diagramow do pliku

Dokladnie, ale jak uzyjesz innej maszyny to niema wiekszego znaczenia czy sie przytnie czy nie...

A tak z drugiej strony to domyslam sie ze macie jakiegos rodzaju system monitorujacy prace maszyny lub maszyn. Zakladam rowniez, ze diagramy maja na celu dokumentacje tej pracy a dane sa zapisywane do analizy w razie wystapienia anomali. W takim razie chyba mozna wytuamaczyc brak kilku danych raz na dobe w ramach serwisu itd...

Wiem, ze najlepiej jakby sie udalo bez :)
TMa

Polecam zapoznanie się z takimi zagadnieniami:
Awatar użytkownika
Harnas

Zapis diagramow do pliku

Dzieki za pomoc! Wiedza i doswiadczenie bardziej doswiadczonych programistow jak zwykle nieoceniona!

Pitol, swietny pomysl :D Moglem sam na to wpasc :P Zaprogramuje i przetestuje.

Jamal79, nie mam w pracy Diadema i nie widac, zeby chcieli go dla mnie zamowic ;) Wiesz jak to jest. Projekt musi isc do przodu a programy zrobi sie przy okazji na koncu ;)
Twoje domysly sa jak najbardziej poprawne.
Przez cala dobe program zapisuje dane z czestotliwoscia 1Hz przy okazji obserwujac jak sie zmieniaja. W razie przekroczenia ustalonych wartosci lub naglych wachan uruchamia sie rownolegle zapisywanie wszystkich pobranych wartosci.
O polnocy program wysyla do nas maila z informacja co dzialo sie w ciagu ostatniej doby i paroma wykresami.

TMa, dzieki. Przeczytam ;)
Awatar użytkownika
Harnas

Zapis diagramow do pliku

Takie szybkie pytanko:

Czy diagram koniecznie musi byc wyswietlany na ekranie, zeby dal sie zapisac do pliku ? Myslalem, ze jezeli go sobie w SubVIu narysuje i tam zapisze to pliku to sie uda a cos nie chodzi.
Awatar użytkownika
Pitol
Moderator

Zapis diagramow do pliku

Z tego co na szybko sprawdziłem, to faktycznie indykator musi być widoczny, żeby metoda GetImage albo ExportImage zadziałała.

Jeśli robisz to w subVI to rozwiązaniem "na szybko" będzie sprawienie, żeby się ten subVI pokazał na czas jego działania.
Prawym na subVI -> SubVI Node Setup -> i tutaj zaznaczasz "Show front panel when called" oraz "Close afterward if originally closed".

SubVI pojawi Ci się na czas działania, a jak skończy to się zamknie. Nie jest to rozwiązanie piękne, ale prawdopodobnie skuteczne ;)

Jeśli jednak Cię to nie zadowoli to będziemy szukać czegoś innego...
ObrazekObrazekObrazek
TMa

Jeśli faktycznie konieczne jest otwarcie subVi to możesz użyć VI Servera
Awatar użytkownika
Harnas

hej,

podlubalem sobie troche i cos tam mi na koncu wyszlo. Generalnie chcialem, zeby SubVIa mozna bylo w miare szybko i bezbolesnie zastosowac do tworzenia diagramow dla roznych danych pomiarowych. Tak jak pisaliscie docelowo bedzie sie on otwieral o polnocy, zapisywal diagram do pliku BMP i od razu zamykal. Wykorzystalem tez pomysl o zmniejszeniu ilosci punktow, ktore sie na diagramie wyswietlaja. Majac dane z ostatniej doby wystarczy jak sie co minute wyswietli pomiar na wykresie.

W moim rozwiazaniu mam 4 wykresy jeden pod drugim. Odpowiednio 2 wykresy "polozenie" i dwa "napiecia", ktore tym polozeniom odpowiadaja. Autoskalowanie czasem zyje swoim wlasnym zyciem i glupio wyglada jak na kazdym wykresie z polozenia jest inna skala. Dociagnalem pare drutow, tak ze skalowanie kazdych dwoch wykresow odpowiada max/min z danych tych dwoch sygnalow +0,5/-0,5.
Opis osi Y czytany jest z pliku pomiarowego. Nazwy w legendzie oczywiscie tez. Data w gornym prawym roku pochodzi od nazwy pliku, zmienila tylko swoj format.

Jakby kogos zainteresowal resultat to wrzucilem do zalacznika, razem z przykladowym plikiem z paru minut. W razie jakichs pomyslow, wskazowek lub krytki nie krepujcie sie.

Ps. Komentarze w programie sa po niemiecku. Mam nadzieje, ze nie odstraszy to zainteresowanych tematem.
Załączniki
Signalverlaufsdiagramm_5Plots.ctl
(15.47 KiB) Pobrany 530 razy
Signalverlaufe_4Plots.vi
(50.17 KiB) Pobrany 539 razy
20140616_145743.txt
Przykladowy plik
(83.89 KiB) Pobrany 552 razy
Jamal79

Zapis diagramow do pliku

pewnie ze i jestesmy zainteresowani. Ale jakbys wrzucil jeszcze w starszej wersji bylo by fajnie :) LV 11(12)

PS. Sa znaczocze roznice w 13?? niewiem czy przeinstalowywac czy nie...
Awatar użytkownika
Harnas

Ja sie przesiadlem w sumei niedawno z LV 2009 na 2013. Troche roznic jest, ale jakiejs kolosalnej zmiany nie odczulem.

Ten plik tekstowy w poprzednim poscie nie ma u mnie generalnie zadnego formatu, ale tutaj na forum musialem formatowanie dodac. W resultacie przy zapisywaniu do BMP wychodzi cos w stylu *.txt.bmp ;)

W zalaczniku Vi pod LV2011.

Pozdrawiam ;)
Załączniki
Signalverlaufe_4Plots_LV11.vi
(32.08 KiB) Pobrany 519 razy
ODPOWIEDZ