Dopasowywanie (nakładanie) obrazów

Tematyka związana z tworzeniem aplikacji w LabVIEW do obsługi wizji oraz wszelkich operacji na obrazie.
kaiowas83
Kontakt:

Post autor: kaiowas83 »

Witam

W ramach pracy przejsciowej musze wykonac w LabVIEW narzedzie za pomoca ktorego bedzie mozna nałozyc na siebie 2 obrazy ( 1 z kamery wizyjnej a drugi z kamery termowizyjnej), a nigdy wczesniej nie mialem kontaktu z tym programem.
Zainstalowalem wersje 8.2 i nie wiem w ogole od czego zaczac :/.

Prosilbym o pomoc.

Z gory dziekuje :)
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Re: Dopasowywanie (nakładanie) obrazów

Post autor: jogurt_owocowy »

Witaj.

Ok, po kolei:
Udało Ci się ściągnąć te obrazy za pomocą LV? Jeśli tak, to je zamieść - to ułatwi sprawę. Napisz więcej o swoim programie: co to ma robić, na jakich danych ma się ,opierać (pliki jpg? kamerka?) itd.

Pozdrawiam :]
Ostatnio zmieniony 01 lut 2008 00:20 przez jogurt_owocowy, łącznie zmieniany 1 raz.
bogdani
Administrator
Kontakt:

Post autor: bogdani »

Witaj
Rozumiem że zainstalowałeś LabVIEW 8.2. Czy jeszcze jakieś dodatki zainstalowałeś
tak jak VISION Dev. Module ?
bogdani
PS. Następnym razem jak zobaczę dwie te same wiadomości to usunę obie, bez ostrzeżenia.
Ktoś ci pomógł na forum? Podziękuj dając pochwałę.

Obrazek Obrazek Obrazek
kaiowas83
Kontakt:

Re: Dopasowywanie (nakładanie) obrazów

Post autor: kaiowas83 »

Tak, zainstalowalełem moduł VISION.

A praca ma wygladac nastepujaco:

jest sobie jakis prosty obiekt (np. żelazko:)) i obserwujemy go przy użyciu dwóch kamer: zwykłej wizyjnej oraz kamery termowizyjnej, która pokazuje nam rozkład temperatury tzw. termogram.

I nastepnie sygnały z tych kamer sa przekazywane do komputera i tam w srodowisku LabVIEW te 2 obrazy muszą się na siebie nałożyc.

Pozdrawiam
bogdani
Administrator
Kontakt:

Post autor: bogdani »

Myślę że to rozwiązanie po małej modyfikacji będzie robiło to co chcesz
Image Transparency
bogdani
Ktoś ci pomógł na forum? Podziękuj dając pochwałę.

Obrazek Obrazek Obrazek
gofer
Kontakt:

Post autor: gofer »

Witam,
Ja chciałem się podłączyć pod temat. Mianowicie za zadanie mam nałożyć na obraz z kamery VIdeo wykres.
Jest to wykres intensywności, który tworzę z tablicy 2D.
1. Czy oprócz użycia Get Image jest jakaś inna możliwość aby stworzyć i nałożyć taki wykres na obraz VIDEO?
2. Jak sprawa wygląda z doborem zakresów intensywności kolorów. Muszę to zrobić zgodnie z normą.
3. Jak wygląda kwestia kompresji takiego nałożonego już otrzymanego obrazu, sekwencji..

Całość ma być synchronizowana z zewnętrznego zegara aby podczas używania kompresji nie było żadnego przesunięcia.
ODPOWIEDZ