To jest mój pierwszy post na forum, do tej pory tylko czytałem (szukałem) ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi [tak mi się przynajmniej wydaje
Do rzeczy.
Po RS czytam stan kilku, kilkunastu czujników. Każdy z czujników przyjmuje cztery stany, różne w zależności od typu czujnika np. brak transmisji, aktywny, nieaktywny, błąd.
Wizualizuje stany pracy poszczególnych czujników ale oprócz tego chcę pokazywać stany alarmowe. Jak to ma wyglądać.
Tworzę wzorce alarmów (każdy ma swoja nazwę np. Niedozwolone załączenie urządzenia takiego podczas pracy urządzenia takiego)), których może być kilka lub kilkanaście. Wzorce te mają być porównywane z aktualnym stanem czujników i w razie pokrywania sie wzorca ma zostać wygenerowany alarm w postaci: Nazwa alarmu (wzorca) oraz data czas wystąpienia. Jeśli aktualny stan czujników ulegnie zmianie i wzorzec przestanie odpowiadać stanowi aktualnemu wtedy do Nazwy alarmu oraz daty i czasu wystąpienia dopisywana jest data i czas zakończenia. Alarm pozostaje na liście, a następne pojawiają sie pod nim. Oczywiście możliwa jest taka sytuacja, ze w tym samym czasie będzie kilka aktywnych alarmów bowiem definiując alarm określamy, które czujniki są istotne dla danego alarmu.
Jak już na wstępie napisałem proszę jedynie o jakieś wskazówki.
Do dyspozycji mam LV8.5 Developer + MSSQL