Badanie charakterystyk częstotliwościowych mikrofonu

Tematy związane z tworzeniem dużych aplikacji. Zaganiednia dotyczące architektury oraz zasad tworzenia optymalnych rozwiązań.
kishon
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

Post autor: kishon »

Witam
kolejny problem z jakim się borykam to charakterystyki częstotliwościowe mikrofonu. Na wyposażeniu jest komora pogłosowa w której odbywa się cały pomiar, na wyposażeniu głośnik no i mikrofony. niestety nie ma mikrofonu wzorcowego, dlatego planuję pobrać charakterystykę częstotliwościową z instrukcji głośnika i potem odjąć ją od tej uzyskanej z mikrofonu. Nie wiem czy to jest dobre rozwiązanie. Ogólnie program ma wyglądać następująco:
- generator dźwięku
- odczyt dźwięku z kart akwizycji i stworzenie charakterystyki czestotliwościowej
- odjęcie charakterystyki uzyskanej wcześniej od charakterystyki głośnika
Możecie powiedzieć czy tok rozumowania przyjęty przeze mnie jest prawidłowy?

poniżej zamieszczam to co udało mi się zrobić do tej pory.
programy w wersji 8.5
Załączniki
odczyt z karty.vi
(26.67 KiB) Pobrany 320 razy
czestotliwosc.vi
(9.73 KiB) Pobrany 316 razy
PROJEKT.vi
(115.79 KiB) Pobrany 307 razy
Awatar użytkownika
spec.kolombo
Kontakt:

Post autor: spec.kolombo »

Cześć,
nie za bardzo się znam na takich sprawach, ale w ogólniaku lubiłem fizykę, a na elektronice poznałem się trochę na studiach. Z zebranej wiedzy, nie tyle co Ci mogę podać odpowiedzi, ale podsunę pewne moje wątpliwości.
1. Generalnie pomysł ma jakiś sens (ale tylko do pomiaru charakterystyki, bo czułości tak raczej nie zmierzysz), ale biorąc charakterystykę głośnika z instrukcji wiedz że może ona się trochę różnić od rzeczywistości. Jeśli zrobiła je firma-krzak to różnice mogą być spore (wiesz, naciągany marketing).
2. Jeśli jest głośnik, to musi być jakiś wzmacniacz, nawet jeśli i bez wzmacniacza, to pamiętaj że tor generator-wzmacniacz ma też jakąś charakterystykę - proponuję także ją zmierzyć i uwzględnić (tzn. zrobić pomiar w odniesieniu do napięcia na głośniku).
3. Zwróć uwagę także na pomieszczenie w którym to robisz- jeśli są duże odbicia od ścian to możesz stworzyć falę stojącą i w zależności gdzie mikrofon postawisz (czy węzeł, czy strzałka, które przesuwają się w funkcji częstotliwości) taki poziom będziesz miał.
4. sprawdź czy nie masz gdzieś w instrukcji mikrofonu jego charakterystyki, może być dokładniejsza od pomiaru...
Lepiej być bogatym i zdrowym, niż biednym i chorym.
Spec Kolombo
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Re: Badanie charakterystyk częstotliwościowych mikrofonu

Post autor: jogurt_owocowy »

Pomysł ma sens, tylko najlepiej zamiast brać charakterystyki elementów toru przetwarzania z instrukcji lepiej samemu je pomierzyć w odpowiednich warunkach. Powód tego jest dokładnie taki jak podał spec.kolombo.

Jeśli masz do dyspozycji komorę bezechową to super - tak byłoby najlepiej, ale jeśli nie, to pomieszczenie, w którym robisz pomiary możesz zamodelować jako jeszcze jeden element toru przetwarzania. Oczywiście trzeba wtedy zmierzyć jego transmitancję, co nie wydaje się banalną sprawą, ale mając już wzorcowy mikrofon, wzmacniacz i głośnik można spróbować.

PS. Czy komora pogłosowa, o której pisałeś, to to samo co komora bezechowa?
kishon

Re: Badanie charakterystyk częstotliwościowych mikrofonu

Post autor: kishon »

Witam, po bardzo długiej przerwie zamieszczam moje rozwiązanie.
Czekam na jakiekolwiek sugestie co do tego programu.

pod programy umieszczamy w katalogu: '### Progi' tam gdzie główny plik PROJEKT, natomiast do pliku txt trzeba podać ścieżkę w programie: 'z pliku'
Załączniki
glosnik.txt
(256 Bajtów) Pobrany 294 razy
z pliku.vi
(77.87 KiB) Pobrany 298 razy
odczyt z karty.vi
(19.9 KiB) Pobrany 274 razy
czestotliwosc.vi
(15.38 KiB) Pobrany 310 razy
PROJEKT.vi
(160.88 KiB) Pobrany 286 razy
ODPOWIEDZ