Witam,
Chciałbym przygotować program wykorzystujący transmisję w porcie szeregowym. Program musiałby działać następująco:
(1) wysyła zapytanie o określonej treści co 1s i po sekundzie otrzymuje odpowiedź
(2) wysyła ramkę o określonej treści do portu (tutaj jest 6 możliwości).
Chciałem to zrealizować tak, że:
tworzę 6 struktur case dla których podłączam button, którego wartość true powoduje wysłanie ramki o konkretnej treści (2). W przypadku braku wymuszenia na buttonie, wykonywany bylby stan false struktury case, gdzie umieściłbym wysyłanie zapytania co 1s (1). Niestety efekt tego byłby taki, że przy braku wymuszenia 6 osobnych wątków próbowałoby wysłać tą samą komendę w tym samym czasie (1). W jaki sposób sobie z tym poradzić? Dzięki z góry za podpowiedzi.
pozdr
synchroniczna obsługa portu szeregowego
-
PiDi
- Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Re: synchroniczna obsługa portu szeregowego
Jeśli dobrze zrozumiałem, to potrzebujesz mniej więcej czegoś takiego jak w załączniku. To jest tzw. maszyna stanów sterowana zdarzeniami (hasła kluczowe do góglania: state machine, event structure). Nie mam za bardzo czasu się rozwodzić nad tym w tej chwili, więc zobacz to i jak masz jakieś pytania, to pytaj ;)
- Załączniki
-
- event.zip
- (13.33 KiB) Pobrany 505 razy
Chyba lepiej nie można było przekazać idei. Mam nadzieję, że załapałem wszystko jak należy, jutro zabieram się za to. Bardzo dziękuję za poświęcony czas na zrobienie przykładu i za podpowiedź.
pozdrawiam
pozdrawiam
Witam.
Dałoby radę przekonwertować przykład do wersji LV 2010 (10.0f2) ?
Chętnie bym się z tą strukturą zapoznał.
Pozdrawiam
Zuk
Dałoby radę przekonwertować przykład do wersji LV 2010 (10.0f2) ?
Chętnie bym się z tą strukturą zapoznał.
Pozdrawiam
Zuk
Re: synchroniczna obsługa portu szeregowego
w załączniku
- Załączniki
-
- main.vi.rar
- (7.96 KiB) Pobrany 504 razy
Dzięki serdeczne
Pozdrawiam
Zuk