Witam,
Na wstępie pozdrawaim wszystkich.
Panowie mam pytanie: jutro na uczelni bede miał pierwsze ćwiczenia z użyciem programu LabView - Badanie sprzęgu GPIB.
I tutaj nasówa sie pytanie - czy można popsuć jakieś urządzenie ? Czy to raczej jest zabezpieczone (program to w jakiś sposób weryfikuje) przed użyszkodnikiem ?
Serdecznie pozdrawiam,
Gusioo.
[OT]Czy można za pomcą LabView popsuć ?
Re: [OT]Czy można za pomcą LabView popsuć ?
Popsuć za pomocą LV sprzęt po GPIB? jeśli wyślesz komende której sprzęt nie rozpozna to napisze error i finał. Jeśli wyślesz do sprzędtu pod zły adres to sprzęt nie zareaguje. Raczej za pomocą samego LV i portu GPIB nic nie popsujesz. Miłej zabawy z LV polecam help i specyfikacje sprzętu, z którym się będziesz komunikował. Zajrzyj też do przykładowych VI, w celu szybszego zapoznania się z metodami komunikacji z miernikami, zasilaczami etc. Pozdr
pewnie że można... jak ktoś ma słabe nerwy i jak mu komunikacja nie wychodzi to może sie spienić i wyciepać sprzęt przez okno <lol>
tak jak pisze decyL, conajwyżej możesz się nie dogadać. ale jak ściągniesz sobie program manuala, podasz właściwy adres, podepniesz kabel i włączysz urządzenie do zasilania to powinno być wszytsko OK.
tak jak pisze decyL, conajwyżej możesz się nie dogadać. ale jak ściągniesz sobie program manuala, podasz właściwy adres, podepniesz kabel i włączysz urządzenie do zasilania to powinno być wszytsko OK.
Faktycznie - ćwiczenia przerzyłem, a w LabView sie zakochałem ;)
Mam kolejne pytanie - czy jest gdzieś jakiś manual, który opisuje wszystkie 'piktogramy' (te obrazki jak timer, pętla while).
Google trochę pytałem, ale jakoś sie nie doszukałem.
Musze napisać sprawozdanie i chciałbym to jakoś upiększyć ;)
Pozdrawiam.
Mam kolejne pytanie - czy jest gdzieś jakiś manual, który opisuje wszystkie 'piktogramy' (te obrazki jak timer, pętla while).
Google trochę pytałem, ale jakoś sie nie doszukałem.
Musze napisać sprawozdanie i chciałbym to jakoś upiększyć ;)
Pozdrawiam.
-
bogdani
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
- Kontakt:
Witaj
Miło słyszeć że powiększy się liczba entuzjastów LabVIEW.
Co do manuala, to bez problemu znajdziesz go razem z pakietem LV oraz na stronach ni.com.
W dziale z linkami są również odnośniki do stron z kursami LV zawierającymi owe piktogramy z opisami.
Zachęcam do rejestracji w serwisie.
bogdani
Miło słyszeć że powiększy się liczba entuzjastów LabVIEW.
Co do manuala, to bez problemu znajdziesz go razem z pakietem LV oraz na stronach ni.com.
W dziale z linkami są również odnośniki do stron z kursami LV zawierającymi owe piktogramy z opisami.
Zachęcam do rejestracji w serwisie.
bogdani
Co z przyjemnością uczyniłem ;)bogdani pisze:Zachęcam do rejestracji w serwisie.
bogdani
Serdecznie pozdrawiam wszystkich Forumowiczów.