automatyczne wpisywanie danych do aktywnej komórki firefox
-
kapitan7
- Wersja środowiska: LabVIEW 8.2
Witam,
Stoję przed problemem napisania programu który będzie wpisywał dane pomiarowe do aktywnej komórki (i komórek nieaktywnych o zdefiniowanych nazwach) na stronie internetowej wyświetlanej w programie firefox.
Pomimo najszczerszych chęci nie mogę znaleźć żadnego rozwiązania ani podpowiedzi jak zabrać się do tematu.
Szukałem w bibliotekach ActiveX jakiegoś odniesienia do firefox ale nie zalazłem.
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki lub linki do postów z podobnymi problemami (próbowałem użyć opcji "szukaj" ale nic nie znalazłem).
Stoję przed problemem napisania programu który będzie wpisywał dane pomiarowe do aktywnej komórki (i komórek nieaktywnych o zdefiniowanych nazwach) na stronie internetowej wyświetlanej w programie firefox.
Pomimo najszczerszych chęci nie mogę znaleźć żadnego rozwiązania ani podpowiedzi jak zabrać się do tematu.
Szukałem w bibliotekach ActiveX jakiegoś odniesienia do firefox ale nie zalazłem.
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki lub linki do postów z podobnymi problemami (próbowałem użyć opcji "szukaj" ale nic nie znalazłem).
kapitan7
- Nowszy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2011
- Kontakt:
Chyba najprościej za pomocą Web Services: http://zone.ni.com/devzone/cda/tut/p/id/7350
Pozdrawiam, Maciek Antonik
Edu4Industry
Edu4Industry
-
kapitan7
A co zrobić jeśli w "Build specyfication" nie występuje opcja "Web Service"?
Można to znaleźć jakoś inaczej?
(pracuję na LV 8.2)
Można to znaleźć jakoś inaczej?
(pracuję na LV 8.2)
kapitan7
-
kapitan7
Re: automatyczne wpisywanie danych do aktywnej komórki firefox
Rozumiem że inaczej sie nie da? (niestety nie ma LV 8.6 - a od tam jest dopiero Web Services)
a nie da sie tego zrobić za pomocą Active X?
Ja próbowałem ale nie dałem rady może jest inne rozwiązanie....
a nie da sie tego zrobić za pomocą Active X?
Ja próbowałem ale nie dałem rady może jest inne rozwiązanie....
kapitan7
- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Jedyne co mi do głowy przychodzi to tworzenie od nowa przez program kodu html, zapisywanie strony, wrzucanie na serwer i wymuszenie odświeżenia strony... lipna metoda okrutnie ale nic więcej nie potrafię wymyślić w tej kwestii
- wino
- Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW
Jeśli chodzi tylko i wyłącznie o wyświetlanie danych to można skorzystać z Web Publishing Tool .
-
kapitan7
dzięki za odpowiedź.
Niestety chodzi o to aby wpisywać dane z miernika bezpośrednio do pola w którym miga kursor w przeglądarce Firefox (myszką wybieram pole i LV wpisuje tam niezerowe wyniki).
Chodzi o to aby nie popełniać błędów przy ręcznym wklepywaniu danych.
Cały program zrobiłem pod excela i wpisywał dane bezproblemowo ale zmienił sie sposób obsługi danych i teraz koniecznie trzeba robić to w firefox.
Niestety chodzi o to aby wpisywać dane z miernika bezpośrednio do pola w którym miga kursor w przeglądarce Firefox (myszką wybieram pole i LV wpisuje tam niezerowe wyniki).
Chodzi o to aby nie popełniać błędów przy ręcznym wklepywaniu danych.
Cały program zrobiłem pod excela i wpisywał dane bezproblemowo ale zmienił sie sposób obsługi danych i teraz koniecznie trzeba robić to w firefox.
kapitan7
-
kapitan7
Witam,
Pomęczyłem trochę Web Service i nie znalazłem tego co szukałem.
Chodzi o to że nie znalazłem tam opcji umożliwiającej dodawanie z poziomu LV danych do komórek w dowolnej stronie internetowej.
Jest owszem mnóstwo możliwości obsługi aplikacji LV umieszczonych na stronach internetowych, informacji jak to zrobić ale nie znalazłem informacji jak dodawać dane z poziomu LV do typowych stron internetowych.
Bardzo proszę choćby o link do przykładu - będzie bardzo pomocny.
Oczywiście jeśli ktoś może się poszczycić większą wiedzą w tym temacie to będę wdzięczny.
Pomęczyłem trochę Web Service i nie znalazłem tego co szukałem.
Chodzi o to że nie znalazłem tam opcji umożliwiającej dodawanie z poziomu LV danych do komórek w dowolnej stronie internetowej.
Jest owszem mnóstwo możliwości obsługi aplikacji LV umieszczonych na stronach internetowych, informacji jak to zrobić ale nie znalazłem informacji jak dodawać dane z poziomu LV do typowych stron internetowych.
Bardzo proszę choćby o link do przykładu - będzie bardzo pomocny.
Oczywiście jeśli ktoś może się poszczycić większą wiedzą w tym temacie to będę wdzięczny.
kapitan7
- Nowszy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2011
- Kontakt:
Czy dobrze rozumiem, że chcesz wypełniać pola formularzy w dowolnej stronie internetowej? (czyli np. wejść na Google i wpisać frazę wyszukiwania)? Jeśli tak, to WebServices nic ci nie pomogą. Musisz raczej dobrać się do API Firefoxa i np. przez ActiveX odpalić odpowiednie metody.
Edit: Trochę poszperałem i znalazłem (u mnie nie działa :<):
http://www.iol.ie/~locka/mozilla/control.htm
http://programming.itags.org/labview/1409/
Ja bym szukał w tą stronę właśnie.
Edit: Trochę poszperałem i znalazłem (u mnie nie działa :<):
http://www.iol.ie/~locka/mozilla/control.htm
http://programming.itags.org/labview/1409/
Ja bym szukał w tą stronę właśnie.
Ostatnio zmieniony 13 paź 2010 15:14 przez Nowszy, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Maciek Antonik
Edu4Industry
Edu4Industry
-
kapitan7
Dokładnie o to chodzi.
Chodzi o takie wpisywanie w np. google.
Niestety u mnie też ten plik nie działa.
Mam w związku z tym inny pomysł (tzn. znajomy podsunął mi pomysł) - szczerze mówiąc nie wiem jak zabrać się do tego pomysłu.
Otóż może zamiast dobierać sie do API firefoxa (nie znam się na tym i pewnie bym musiał męczyć forumowiczów
) wysyłać dane niejako do "bufora klawiatury".
Chodzi o to że sprawę załatwiłoby takie rozwiązanie że klikam w pierwsza komórkę danych, LV wpisuje odczyt (wysyła dane do klawiatury) i przesuwa kursor ("wciska" TAB ) i tak do końca pomiaru (i wypełnienia wszystkich pól).
Jednym słowem takie niby MAKRO w LV.
Można coś takiego w miarę prosto zrobić ?(na forum LV nie znalazłem nic na ten temat :/)
Ma ktoś może jakieś pomysły?
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Chodzi o takie wpisywanie w np. google.
Niestety u mnie też ten plik nie działa.
Mam w związku z tym inny pomysł (tzn. znajomy podsunął mi pomysł) - szczerze mówiąc nie wiem jak zabrać się do tego pomysłu.
Otóż może zamiast dobierać sie do API firefoxa (nie znam się na tym i pewnie bym musiał męczyć forumowiczów
Chodzi o to że sprawę załatwiłoby takie rozwiązanie że klikam w pierwsza komórkę danych, LV wpisuje odczyt (wysyła dane do klawiatury) i przesuwa kursor ("wciska" TAB ) i tak do końca pomiaru (i wypełnienia wszystkich pól).
Jednym słowem takie niby MAKRO w LV.
Można coś takiego w miarę prosto zrobić ?(na forum LV nie znalazłem nic na ten temat :/)
Ma ktoś może jakieś pomysły?
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
kapitan7