To mój pierwszy post na forum, więc krótko sie przedstawie i opisze jak udalo mi sie tutaj trafic.
Jestem studentem na 3 roku na PRz (kierunek EIT) i zglosilem sie do wykonania projektu na uczelnie, poniewaz na zajeciach bardzo zainteresowało mnie labview (rozwiniecie procesu myslowego, by hasac sprawniej po labview). Niestety pomoc prowadzącego jest bardzo mocno ograniczona, dlatego zaczalem szukac informacji troche na wlasna ręke.
Co program ma realizować ?
narazie rozrysowałem sobie to na 3 działy, ktore sie uloza pozniej w jedna aplikacje
I. Pobranie danych
-pobieramy sygnał stochastyczny
-następnie powinnismy miec opcje zaszumienia potrzebnego nam sygnału na potrzebnym nam poziomie, tutaj mamy 4 opcje
a/ Y(x), y(t) bez szumu
b/
c/
d/ oba sygnały zaszumione
II. Obliczanie
-obliczenie współczynnika korelacji Rxy(t) dla wybranej kombinacji z punktu pierwszego oraz SNR (signal to noise ratio)
-element programu, który zajmie sie przypadkiem gdy SNR będzie tak duże że odczytanie wspolczynnika korelacji bedzie niemozliwe (wtedy pasuje wykonać duza liczbe pomiarów i wykonać uśrednianie)
III. Wyniki
-graph z wyrysowana funkcja autokorelacji, gdzie wyznaczymy wartość szczytu Rxy na osi Y, oraz wartość szczytu na osi X (czas)
-mozliwość 'wyrzucenia' wartosci SNR, przy jakim odczyt wartości wspolczynnika korelacji będzie niemozliwy
Narazie nie udało mi się stworzyć programu, bo chciałem zacząć od planowania by pozniej być gotowym i elegancko zrealizować algorytm opisany wyżej (jaśniej lub mniej)
Moje pytania
1. Czy macie drodzy użytkownicy jakies TIPsy dla laika LABVIEW, by sprawnie podejść do próby stworzenia tego ?
2. Czy istnieją jakieś niestandardowe przykłady aplikacji w LV, które będą pełnić funkcje podobne do tego co nakreśliłem wyżej ?
3. Czy moglibyście polecic jakies materiały szkoleniowe LV (ksiazka ? jakies kursy online ? moze cos w stylu prywatnych lekcji przez skype + mikogo ?
jezeli cos jest niejasne w tym co pisze - smialo pytajcie ! postaram sie odpowiedziec !
z gory bardzo dziekuje za pomoc i pozdrawiam
Majster