Witam. Jestem początkującym użytkownikiem LabView.
Otóż do swojej pracy magisterskiej potrzebuję odbierać wartości napięć pokolei odbieranych z RS-232. I właśnie chciałbym wykorzystać LabView.
Tylko moje pytanie: czy jest możliwość stworzenia wykresu w LabView, który będzie składał się z sześciu osi (coś w rodzaju gwiazdy), na których będą wyświetlane (zaznaczane) punkty odpowiadające wartościom odbieranym z portu RS?
Z góry dziękuję za odpowiedź, mogę szerzej wyjaśnić o co mi dokładnie chodzi w innym poście.
Jacek
Wykres danych z RS-232 - pytanie.
-
bogdani
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
- Kontakt:
Re: Wykres danych z RS-232 - pytanie.
Witaj
W LabVIEW istnieje kilka typów wykresów, na których można przedstawiać dane, ale myślę że dla ciebie najodpowiedniejszym w tej chwili będzie Radar Plot, który niestety nie znajduje się w podstawowej wersji pakietu.
Umożliwia on przedstawienie i porównanie różnych grup danych na jednym wykresie i różnych skalach.
Jakbyś napisał coś więcej (mimo że mogłeś to od razu zrobić) byłoby łatwiej doradzić rozwiązanie.
bogdani
W LabVIEW istnieje kilka typów wykresów, na których można przedstawiać dane, ale myślę że dla ciebie najodpowiedniejszym w tej chwili będzie Radar Plot, który niestety nie znajduje się w podstawowej wersji pakietu.
Umożliwia on przedstawienie i porównanie różnych grup danych na jednym wykresie i różnych skalach.
Jakbyś napisał coś więcej (mimo że mogłeś to od razu zrobić) byłoby łatwiej doradzić rozwiązanie.
bogdani
OOO, niespodziewałem się tak szybkiej odpowiedzi. Chodzi mi o to, że muszę zrobić obsługę 12 czujników, z których poprzez przetwornik A/D dostaję na RS-a po kolei napięcia. Jednak 6 czujników to jedynie tzw. "tło" pomiarów, wiec już w programie muszę "odjąć" napięcia z 6 czujników, żeby uzyskać "surowy" pomiar. Czyli chciałbym stworzyć coś w rodzaju wykresu biegunowego, złożonego z sześciu osi-coś w stylu gwiazdy. I na każdej z osi będą pokolei (pseudo czas rzeczywisty) wykreślane wartości napiecia z danego czujnika. I najlepiej, żeby jeszcze można połączyć te punkty, żeby powstawały takie różne kształty - pod wpływem różnych napięć na każdej z osi, a co za tym idzie - pod wpływem różnych substancji, na które dany czujnik reaguje. Uff... to wszystko.
I chciałbym spróbować takie coś zrobić w LabView. Proszę o porady, a ja juz tu próbuję zgłębiać się narazie w obsługę RS-232 w LabView.
Dziekuje za odpowiedź. Jacek
I chciałbym spróbować takie coś zrobić w LabView. Proszę o porady, a ja juz tu próbuję zgłębiać się narazie w obsługę RS-232 w LabView.
Dziekuje za odpowiedź. Jacek
Jacek
Warto jeszcze zwrócić uwage na paletę Graphics & Sound >> Picture Plots
est tam funkcja Polar Plot.vi.
...plus oczywiście Ctrl+H
...plus oczywiście Ctrl+H