Wykres danych z RS-232 - pytanie.

Sprawy związane z interfejsem użytkownika - kontrolki, wskaźniki, wyświetlacze, wykresy oraz inne zagadnienia tego typu...
Jacoos

Wykres danych z RS-232 - pytanie.

Post autor: Jacoos »

Witam. Jestem początkującym użytkownikiem LabView.
Otóż do swojej pracy magisterskiej potrzebuję odbierać wartości napięć pokolei odbieranych z RS-232. I właśnie chciałbym wykorzystać LabView.
Tylko moje pytanie: czy jest możliwość stworzenia wykresu w LabView, który będzie składał się z sześciu osi (coś w rodzaju gwiazdy), na których będą wyświetlane (zaznaczane) punkty odpowiadające wartościom odbieranym z portu RS?
Z góry dziękuję za odpowiedź, mogę szerzej wyjaśnić o co mi dokładnie chodzi w innym poście.
Jacek
Jacek
bogdani
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Kontakt:

Re: Wykres danych z RS-232 - pytanie.

Post autor: bogdani »

Witaj
W LabVIEW istnieje kilka typów wykresów, na których można przedstawiać dane, ale myślę że dla ciebie najodpowiedniejszym w tej chwili będzie Radar Plot, który niestety nie znajduje się w podstawowej wersji pakietu.
Umożliwia on przedstawienie i porównanie różnych grup danych na jednym wykresie i różnych skalach.
Jakbyś napisał coś więcej (mimo że mogłeś to od razu zrobić) byłoby łatwiej doradzić rozwiązanie.
bogdani
Ktoś ci pomógł na forum? Podziękuj dając pochwałę.

Obrazek Obrazek Obrazek
Jacoos

Post autor: Jacoos »

OOO, niespodziewałem się tak szybkiej odpowiedzi. Chodzi mi o to, że muszę zrobić obsługę 12 czujników, z których poprzez przetwornik A/D dostaję na RS-a po kolei napięcia. Jednak 6 czujników to jedynie tzw. "tło" pomiarów, wiec już w programie muszę "odjąć" napięcia z 6 czujników, żeby uzyskać "surowy" pomiar. Czyli chciałbym stworzyć coś w rodzaju wykresu biegunowego, złożonego z sześciu osi-coś w stylu gwiazdy. I na każdej z osi będą pokolei (pseudo czas rzeczywisty) wykreślane wartości napiecia z danego czujnika. I najlepiej, żeby jeszcze można połączyć te punkty, żeby powstawały takie różne kształty - pod wpływem różnych napięć na każdej z osi, a co za tym idzie - pod wpływem różnych substancji, na które dany czujnik reaguje. Uff... to wszystko.
I chciałbym spróbować takie coś zrobić w LabView. Proszę o porady, a ja juz tu próbuję zgłębiać się narazie w obsługę RS-232 w LabView.
Dziekuje za odpowiedź. Jacek
Jacek
Awatar użytkownika
Mikrobi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Post autor: Mikrobi »

Warto jeszcze zwrócić uwage na paletę Graphics & Sound >> Picture Plots :-jest tam funkcja Polar Plot.vi.
...plus oczywiście Ctrl+H
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI
ODPOWIEDZ