.NET remoting a LabView 8.2 +

Tematy związane z tworzeniem dużych aplikacji. Zaganiednia dotyczące architektury oraz zasad tworzenia optymalnych rozwiązań.
Awatar użytkownika
mac_671

.NET remoting a LabView 8.2 +

Post autor: mac_671 »

Czesc,
Jestem na etapie rozpatrywania interfejsu .NET Remoting -> LabView.

Chcialem zapytac sie czy ktos korzystal z .NET remoting spod LV.
Mam aplikacje do napisania w .NET ktora ma wspolgrac z kodem pisanym w .NET lub tez z LV ( mam dwie grupy developerow jedni luba LV jedni .NET'a mam im napisac API z ktorego beda mogli korzystac). Jako ze sama natura tej aplikacji przypominac bedzie Usluge (tzn bedzie exponowane API ) dlatego zdecydowalem sie na .NET remoting, architektura Web-Service raczej mi tu ze wzgledów wydajnościowych odpana na starcie ( tymbardziej ze usluga bedzie miala charakter lokalny, miedzy procesami raczej a nie osobnymi maszynami, mozliwosc komunikacji Komputer - Komputer ... raczej nie jest konieczna w chwili obecnej, choc milo by bylo )

Zastanawiam sie jednak jak sobie z tym poradzic z takowym interface poziomu LV, a dokladniej czy jest jakis bezposredni sposob na korzystanie z usulug .NET Remoting z LV, czy tez bede musial napisac sobie .NET Assembly ( z interface, które będzie przez .NET Remoting wołało moje usługi i przekazywało wynik do kodu LV? Taka struktura aplikacji będzie działać, problem z wydajnością ... no i tym że każda zmiana interfejsu .NET Remoting będzie wymagała przeróbki wspominanej .NET Assembly ... masakra w utrzymaniu gdy sie juz projekt rozrosnie)

Dzięki z góry za pokazanie palcem w dobrym kierunku,
Pozdarawiam,
Mac_671

PS. Gdyby ktos znal lokacje jakis sensownych przykladow ... ;] bede wdzieczny.
Awatar użytkownika
mac_671

Re: .NET remoting a LabView 8.2 +

Witam,
Okazuje sie ze nie taki diabeł straszny jak go malują.

Na wypadek gdyby, ktos interesowal sie watkiem.

Bazujac na przykladzie jaki mozna sciagnac
http://www.developer.com/net/net/articl ... _2201701_1
( na 4 stronie artykułu jest link z dl )

Wykorzystalem .NET server jaki jest tutaj przedstawiony i dopisalem aplikacje kliencka w LV ktora z niego korzysta z .NET remoting bezpośrednio, bez zadnych proxy.

Aby uruchomic przyklad trzeba uruchomic serwer RemoteClassLibServer.exe
Potem VI z LV powinno dzialac

Pozdrawiam,
Mac_671

PS. LV mialem ver 8.5, Skonwertowalem na lv 8.2 przed wyslaniem ale nie testowalem wiec mam nadzjeje ze wszystko dziala.
Awatar użytkownika
mac_671

Re: .NET remoting a LabView 8.2 +

Czesc,

Jako ze zmienilem koncepcje i nie bede uzywal .NET remoting, tylko najnowszego cacka Microsoftu mianowicie Windows Communication Foundation z .NET framework 3.0, to chcialem sie podzielic tym co znalazlem.

Mam maly przyklad odnoscie wspolpracy LV oraz .NET przy uzyciu WCF.

Konwencja podobna jak w poprzednim przypadku, tj LabView jest klientem serwera .NET. ( tworzenie uslug WCF gdzie LV jest serwerem, narazie nie jest mozliwe i w sumie nie wiadomo czy bedzie, ale mysle ze zajdzie taka potrzeba w przyszlosci moze lv ver 9.0? )

Zrodel .NET specjalnie nie wystawiam, bo oparte sa na przykladzie jaki mozna znalezc w dokumentacji microsoftu ( ICalculator ), a ja dopisalem jedynie klienta LV. Pozatym jak ktos chce zabierac sie za WCF, bez zrozumienia jak to dziala, to po prostu sie nie uda.
To co moze sie przydac to konfiguracja dokonana w pliku .config serwera, bo to zajelo mi troche czasu aby zrozumiec jak skonfigurowac dzialanie po protokole TCP/binarnie.

Pozdr,
Mac_671
PS. Mam tylko nadzieje ze sie komus kiedys przyda ;]
ODPOWIEDZ