Problem z sygnałem

Tematy związane z tworzeniem dużych aplikacji. Zaganiednia dotyczące architektury oraz zasad tworzenia optymalnych rozwiązań.
Saimon

Problem z sygnałem

Post autor: Saimon »

Witam wszystkich dziś do rozwiązania mam następujący problem, musze wytworzyć sygnał: [img]http://saimon83.ovh.org/1.jpg[/img]

gdzie N to liczba próbek, domyślam sie że trzeba zastosować pętle, ale nie wiem jak-z góry dziękuje za pomoc.

Aha we wzorze zamiast t ma być k-aktualny numer próbki.
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2007 14:24 przez Saimon, łącznie zmieniany 1 raz.
vugie
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

Re: Problem z sygnałem

Post autor: vugie »

Wcale nie trzeba stosować pętli, natomiast trzeba wiedzieć co chce się uzyskać, bo sygnał w takiej postaci może oznaczać niemal dowolną funkcję jednej zmiennej. Innymi słowy musisz wiedzieć co oznaczają literki we wzorze, a następnie przejrzeć sobie palety LV pod kątem tego co oferuje to środowisko w zakresie przekształceń arytmetycznych. Podpowiem jeszcze tylko, że większość z tych funkcji potrafi wykonywać działania na całych tablicach.
Dzisiejszy program sponsorowały literki r i psi oraz liczba N
Saimon

Post autor: Saimon »

Problem jest bardziej rozbudowany a literki psi i r oznaczją dośc skomplikowane funkcje, zaganienie przedstawia korelacje sygnałów w sposób numeryczny wynikiem ma być wykres obrazujący to, więc chciałem poznać samą idee jak to zrobić lub jakiś przykład na którym mógłbym sie wzorować.
Awatar użytkownika
Koza
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Post autor: Koza »

Witam,

Przesyłam krótki przykładzik, funkcje r i psi u mnie są funkcjami sinus i cosinus.

Pozdrawiam,
Koza
ODPOWIEDZ