Inny sposób na opóźnienie czasowe iteracji pętli

Tematy związane z tworzeniem dużych aplikacji. Zaganiednia dotyczące architektury oraz zasad tworzenia optymalnych rozwiązań.
draqo
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

Post autor: draqo »

Witam,
czy jest inny sposób na opóźnienie iteracji w pętli while? Do licznika iteracji w jednej pętli mam podpięte dwa warunki i chciałbym, żeby dla jednego licznik iteracji "chodził" szybciej a dla drugiego wolniej. Jest jakaś opcja na rozwiązanie tego problemu?
PiDi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Re: Inny sposób na opóźnienie czasowe iteracji pętli

Post autor: PiDi »

Użycie różnych wartości opóźnienia w zależności od warunku - o to chodzi?
Załączniki
szybkowolny.vi
(7.66 KiB) Pobrany 460 razy
ObrazekObrazekObrazekObrazek
draqo

Bardziej chodzi mi o dwa różne opóźnienia w jednej pętli while. Mogą być dwa case'y w środku, jednak działają one w tym samym czasie, a to jest największy problem, żeby zrobić dwa różne opóźnienia dla każdego z case'ów w tym samym czasie.
smiglo

Post autor: smiglo »

Wydawało mi się, że to rozwiązanie Pidiego to jest to o co chodzi...
Czy może chodzi o coś takiego, że masz dwa zadania, które chciałbyś z różną częstotliwością obsługiwać w jednej pętli WHILE??
Jeśli tak, to wstaw jakąś podstawę czasową np. 100 ms i licznik na shift registerze, przy doliczeniu do pewnej wartości również wykonujemy to drugie zadanie.
Załączniki
zagadka.JPG
smiglo
draqo

Myślałem, że to rozwiązanie zda egzamin, jednak potrzebuję czegoś innego. Chodzi mi bardziej o to, żeby pociągnąć iterację do dwóch case'ów i na każdym drucie prędkość iteracji ma być inna. Całość w jednej pętli while. Druga funkcja musi się wykonywać cały czas, jednak wolniej. Coś jakby w jednej pętli while umieścić dwa liczniki, jeden będzie liczył szybciej, drugi wolniej. Oczywiście w tym samym czasie. Da radę coś takiego wymodzić w Labview?
smiglo

Post autor: smiglo »

To rozwiązanie, które pokazałem działa w ten sposób, że co 100 ms wykonywane jest jedno zadanie, a co wielokrotność tego czasu (np. 500 ms) wykonywane jest zadanie drugie. Czyli de facto tak jakby były dwie pętle WHILE z dwoma różnymi opóźnieniami. Co to znaczy, że funkcja ma się wykonywać cały czas? - po wykonaniu funkcji będzie pauza itd.
Załączniki
zagadka2.JPG
smiglo
ODPOWIEDZ